Fabryo Corporation, controlată de suedezii de la Oresa Ventures, şi Atlas Corporation, deţinut de grecii de la Chroma Holdings, se numără printre principalii jucători de pe piaţa vopselelor şi tencuielilor decorative. În plus, Atlas Corporation este producător și distribuitor de produse de termoizolare, adezivi și mortare pentru construcții și produse de hidroizolare.

Încheierea tranzacției va avea loc după primirea avizului de la Consiliul Concurenței. Notificarea a fost depusă în cursul săptămânii trecute, decizia Consiliului Concurenței fiind așteptată în următoarele luni.

„Tranzacția va crea un grup de companii cu portofolii și branduri complementare, care va fi capabil să ofere clienților soluții complete de finisare și izolare și să devină o oportunitate de business și de carieră chiar și mai atractivă pentru partenerii și angajații săi”, precizează Laurențiu Ispir, Investment Director în cadrul Oresa Ventures, compania suedeză de investiții care controlează Fabryo Corporation.

În prezent, Atlas Corporation trece printr-un proces de divizare a operațiunilor, în urma căruia divizia de materiale de construcții se va constitui într-o companie separată, denumită Atlas Paints. Acționarul majoritar al Atlas Corporation, Chroma Holdings, va deveni, de asemenea, acționarul majoritar al Atlas Paints. Chroma Holdings este controlată de antreprenorul grec John Sitinas.

Atlas Corporation va păstra si va continua să dezvolte cealaltă divizie importantă a companiei, care se ocupă de importul și distribuția de produse electronice și care nu face obiectul acestei tranzacții.

După încheierea tranzacției, Atlas Paints și Fabryo Corporation vor deveni parte din același grup. Acționarii celor două companii vor rămâne acționari ai noului grup.

”Fabryo și Atlas au, cu siguranță, o compatibilitate foarte bună de business. Dar ne-am bucurat să descoperim, de asemenea, că acționarii și cele două organizații împărtășesc viziuni, valori și culturi similare. Și un respect reciproc. Avem încredere că cele două organizații se vor completa foarte bine și vor avea mult de învățat una de la alta pe viitor”, a declarat John Sitinas.

În 2011, cifra de afaceri a Fabryo Corporation a fost de aproximativ 123 de milioane lei, iar cifra de afaceri a diviziei de materiale de construcții a Atlas Corporation (cumulată pe cele patru categorii de produse) a fost de aproximativ 50 de milioane lei.

Fabryo deţine o platformă de producţie de vopsele în Popești-Leordeni. Oresa Ventures a intrat pe piața din România în 1996, iar de atunci a fost sau este acționar în companii precum Medicover, LaFântâna, Motoractive Leasing, Somaco Group Prefabricate, Kiwi Finance și RTC Proffice Experience.

Chroma Holdings, acționarul majoritar al Atlas Corporation, este, de asemenea, acționar majoritar în Atlas Warehousing, o companie care deține 85.000 mp de teren și 24.000 mp de depozite și spații de birouri în Nordul Bucureștiului.