Elveţienii de la Holcim au anunţat că nu vor continua procesul de fuziune în forma actuală şi vor ca Lafarge să accepte un pachet de acţiuni mai mic decât cel agreat iniţial, de 47% din noul conglomerat. De asemenea, Holcim face presiuni pentru un alt CEO decât actualul director executiv al Lafarge, Bruno Lafont, propus pentru conducerea noii entităţi. La rândul lor, reprezentanţii Lafarge spun că sunt dispuşi să facă un compromis în legătură cu condiţiile schimbului de acţiuni, dar nu şi în cazul managementului.
„Posibilitatea unui colaps (al fuziunii n.red.) este mare. Cu cât durează mai mult, cu atât este mai probabil ca la un moment dat să fie prea mult“, a declarat Patrick Appenzeller, analist la Baader-Helvea din Zurich, citat de Bloomberg.
„Probabilitatea ca fuziunea să pice este tot mai mare. Holcim este într-o poziţie mai bună, iar Lafarge trebuie să lupte mai mult pentru fuziune, dar ambele companii vor suferi în cazul unei tranzacţii eşuate“, a declarat Zuercher Kantonalbank.
CITIŢI ŞI România a avut un rol cheie în tranzacţia deceniului
Din momentul anunţării fuziunii dintre cei doi giganţi, de acum aproape un an, Holcim a depăşit Lafarge în toate aspectele de la vânzări la profit, determinându-i pe unii acţionari ai Holcim să-l critice pe Lafont şi să ceară o participaţie mai mare în noua companie. Cei doi producători au decis deja cumpărătorii pentru surplusul de active care stă în calea fuziunii, irlandezii de la CRH fiind interesaţi de fabrici evaluate la 6,5 mld. euro, printre care şi unităţile Lafarge din România.
Investitorii sunt, în continuare, dornici ca fuziunea să aibă loc şi se fac presiuni ca negocierile să ajungă la un final înainte ca acţionarii CRH să se întâlnească în 19 martie pentru a aproba achiziţia activelor.
Acţiunile Lafarge au scăzut ieri cu 5,5%, în timp ce ale Holcim au pierdut 2,1%, iar CRH a scăzut cu 4,4%. Conform acordului iniţial, Holcim planifica o majorare de capital pentru a crea noi acţiuni, ce urmau apoi să fie schimbate cu acţiuni Lafarge la o paritate de unu la unu. În noua formă propusă, Holcim vrea să dea 0,875 de acţiuni pe o acţiune Lafarge.
Lafarge a semnalat că va face o contraoferă care va scădea nivelul la 0,93 pentru a obţine acordul Holcim.
CITIŢI ŞI Culisele celei mai mari tranzacţii din România în ultimii 20 de ani