Tranzacția momentului pentru Enel. Grupul italian de utilități a obținut 300 de milioane de euro
Această tranzacţie face parte dintr-o strategie mai amplă a Enel destinată atragerii de investiţii de la parteneri pentru a dezvolta în comun afaceri în domeniile energiilor regenerabile, electrificării şi serviciilor.
Gridspertise are drept domeniu de activitate transformarea digitală a reţelelor electrice şi îşi oferă serviciile distribuitorilor de electricitate din Italia şi de peste hotare, scrie reuters.com
Trebuie menționat că întreaga divizie Gridspertise este evaluată la 625 de milioane de euro.
Potrivit sursei menționate, tranzacţia ar urma să se încheie până la finele acestui an, după care Enel şi CVC vor controla împreună Gridspertise.
Enel iese de pe piața din Rusia
În altă ordine de idei, Enel a anunțat anterior că a finalizat vânzarea întregii sale participații în PJSC Enel Rusia, egală cu 56,43% din capitalul social al acesteia, către PJSC Lukoil și Fondul Comun de Investiții „Gazprombank-Frezia”, pentru o sumă totală de aproximativ 137 milioane de euro, ca urmare a îndeplinirii tuturor condițiilor suspensive prevăzute în cele două contracte separate încheiate cu acestea, inclusiv aprobarea tranzacției de către președintele Federației Ruse.
Ca urmare a tranzacției, Enel a cedat toate activele sale de producție de energie electrică din Rusia, care includeau aproximativ 5,6 GW de capacitate convențională și aproximativ 300 MW de capacitate eoliană în diferite stadii de dezvoltare. Tranzacția este în concordanță cu obiectivul strategic al Grupului de a-și concentra activitățile în principal în țările în care o poziție integrată de-a lungul lanțului valoric poate stimula creșterea și spori crearea de valoare din oportunitățile oferite de tranziția energetică.
Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.
În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.