Proiectul Mercury Logistics Park este situat la Km 23 pe autostrada A1, în vestul Bucureştiului, şi cuprinde trei depozite cu o suprafață totală de circa 34.000 mp și, adiţional, încă 11,58 hectare de teren. Printre chiriași se numără companii precum Dumagas Transport, Tibbett Logistics și Rhenus Logistics.
Laurenţiu-Cătălin Hanu, country manager CTP Invest, a confirmat această tranzacţie şi a declarat recent pentru Capital că există posibilitatea ca în acest an să înceapă un prim proiect în România. Compania aşteaptă de şapte ani să înceapă dezvoltarea unor proiecte logistice în România.
Dezvoltatorul construieşte doar la comandă, motiv pentru care orice investiţie depinde de clienţii pe care reuşeşte să îi atragă. „Ratele de neocupare au mai scăzut pentru că suntem la finalul unui ciclu de cel puţin cinci ani în care nu au existat livrări noi în piaţă. Cu 2-3 tranzacţii, însă, nu poţi spune că avem o piaţă. Avem nevoie de mai mulţi jucători. Vedem ştiri încurajatoare, dar vedem şi ştiri neplăcute. Războiul e aproape de noi, iar un investitor ia în calcul toate aceste aspecte, dacă face un demers serios şi dacă se pune problema să aducă bani mulţi aici“, a declarat Laurenţiu-Cătălin Hanu.
CITIŢI ŞI Investitorii imobiliari pariază din nou pe dezvoltarea industriei
Această tranzacţie marchează şi lichidarea proprietăţilor pe care americanii de la Heitman le aveau în România. Fondul a mai fost implicat în proiectul Cortina Residence, alături de italienii de la Cefin, însă ansamblul de locuinţe a intrat în faliment. Cei doi parteneri au reuşit să ridice doar trei etaje din structura supraterană înainte ca firma prin care dezvoltau proiectul să intre în faliment cu datorii de circa 25 mil. euro. Peste 100 de persoane achitaseră avansuri sau chiar preţul integral pentru apartamente în acest bloc, iar investitorii au plasat circa 30 mil. euro în acest proiect. Şantierul din Băneasa a fost lichidat la un preţ de 3,7 mil. euro plus TVA, firma care l-a cumpărat fiind controlată de Dan Liviu-Marius. La un an de la preluare, antreprenorul se apropie de finalizarea celor 270 de locuinţe.
„Vânzarea Mercury Logistics Park este a doua tranzacție industrială semnificativă semnată în România în ultimele 6 luni. Acest lucru demonstrează în mod clar apetitul tot mai mare al investitorilor pentru proprietăți industriale/logistice dominante în România", a declarat Troy Javaher, director EMEA Capital Markets, responsabil în CEE în cadrul JLL, companie care a asistat vânzătorul în această tranzacţie.
Volumul tranzacţiilor cu spaţii industriale şi logistice a depăşit anul trecut 177 mil. euro, marcând cel mai bun an din 2008 încoace. Cererea de astfel de spaţii a atins şi ea un nivel record, cu 313.000 mp închiriaţi în 2014.