Finanţatorul a mai anunţat că se preconizează ca un afiliat al fondului american Cerberus Capital Management să se alăture Revetas în această tranzacţie. La finalul anului trecut, fondul american, alături de partenerul său Revetas Capital, a cumpărat de la Elbit Imaging complexul Radisson într-o tranzacţie de 169,2 mil. euro, valoare care a dus la depăşirea recordului deţinut anterior de mallul Promenada din Bucureşti, care s-a vândut cu 148 mil. euro în 2014. Vânzarea complexului hotelier a marcat nu doar cea mai mare tranzacţie imobiliară cu un singur activ realizată vreodată în Bucureşti, ci şi intrarea în România a unuia dintre cele mai mari fonduri americane, cu active în administrare de peste 30 mld. dolari.
The Landmark este un complex format din trei clădiri de birouri de clasa A şi o suprafaţă închiriabilă de 23.500 mp dezvoltate de firma Alecsandri Estate în urma unei investiţii de circa 60 mil. euro. Firma dezvoltatoare este deţinută de omul de afaceri Dan Cojocaru, acţionar al firmei de proiectare şi arhitectură Proiect Bucureşti, şi de antreprenorul Michael Hadjipavlou. Anul trecut, complexul a intrat în portofoliul Piraeus Bank, care a şi finanţat proiectul şi care deţine o participaţie de 75% îl el. Clădirile sunt închiriate unor companii precum UiPath, Total şi Wolf Theiss. Piraeus Bank a fost reprezentată în această tranzacţie de avocaţii PeliFilip.
„Revetas şi Cerberus sunt clienţi de lungă durată ai pbb Deutsche Pfandbriefbank şi suntem foarte încântaţi să îi însoţim pe o piaţă în care capitalul instituţional găseşte, din nou, oportunităţi. Pbb reintă cu prudenţă pe piaţa din Bucureşti şi, prin acest pas, vom continua să ne uităm, foarte selectiv, la oportunităţi similare cu clienţii existenţi“, a declarat Charles Balch, head of international clients, UK, CEE & USA în cadrul pbb Deutsche Pfandbriefbank. Banca germană a acţionat ca aranjor şi unic finanţator al tranzacţiei. pbb a făcut parte dintr-un consorţiu, alături de Erste şi Raiffeisen, care a refinanţat centrul comercial AFI Palace Cotroceni din Bucureşti cu 220 mil. euro în 2014. Deutsche Pfandbriefbank este parte a Hypo Real Estate Holding, bancă naţionalizată în 2008, după falimentul Lehman Brothers. Acum este al doilea cel mai mare creditor specializat în imobiliare de pe piaţa germană.
În primele nouă luni ale acestui an, s-au tranzacţionat proprietăţi comerciale (birouri, malluri, depozite, hoteluri) în valoare totală de 520 mil. euro, cu 13% sub rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor JLL Romania. Brokerii estimează pentru acest an un volum de 800-900 mil. euro, sub nivelul din 2017. În continuare, specialiştii se aşteaptă ca sectorul birourilor să aducă cele mai multe tranzacţii şi asta pentru că piaţa de retail e concentrată în mâinile unor proprietari care nu vor să vândă.