La data de 11 august, pe piata extrabursiera a fost iregistrata o tranzactie importanta, isumind un volum de 1.455.000 actiuni Asirom, reprezentind un pachet de 4,95% din capitalul social al societatii de asigurari. Pachetul se afla la limita unuia semnificativ de 5%, deci numele cumparatorului nu trebuia raportat ca fiind un nou actionar semnificativ. insa, i cursul saptaminii trecute, era obligatorie raportarea modificarii pozitiei actionarului care a vindut pachetul sau, daca cel care a cumpa
La data de 11 august, pe piata extrabursiera a fost iregistrata o tranzactie importanta, isumind un volum de 1.455.000 actiuni Asirom, reprezentind un pachet de 4,95% din capitalul social al societatii de asigurari. Pachetul se afla la limita unuia semnificativ de 5%, deci numele cumparatorului nu trebuia raportat ca fiind un nou actionar semnificativ. insa, i cursul saptaminii trecute, era obligatorie raportarea modificarii pozitiei actionarului care a vindut pachetul sau, daca cel care a cumparat se numara deja printre actionari, majorarea cotei de actiuni detinute de acesta. insa nimic din aceste lucruri nu s-a itimplat, efectul tranzactiei asupra actionariatului Asirom fiind ivaluita i ceata. Datele comunicate de Registrul Romin al Actionarilor indicau iainte de efectuarea tranzactiei urmatoarea structura: Interagro – 33,04%, Rafinaria Astra Romina – 15,411%, Fondul Proprietatii de Stat – 26,848%, Banca Agricola – 9,963%, Broadhurst Investments Ltd impreuna cu Lindsel Enterprises Cipru – 8,183%, alti actionari 6,78%. Dupa cum se observa, dintre micii actionari, ce detin sub 7% din capitalul social, este greu de presupus ca unul sa se fi apropiat de limita 5%, pe care sa o transfere fara ca restul de actionari semnificativi sa isi modifice cota detinuta.
Pretul la care s-a facut vinzarea, de 13.600 lei/actiune, s-a situat sub pretul unei oferte normale pentru un asemenea pachet de actiuni, valoarea totala a acestei tranzactii fiind de 19,797 miliarde lei. Cu o luna i urma, la icheierea ofertei publice de cumparare lansata de fondul de investitii Lindsell Enterprises Ltd, la un pret de 14.870 lei/actiune, s-a reusit achizitionarea a numai 97.794 actiuni, reprezentind 0,335% din capitalul social al emitentului. Andrei Siminel, reprezentantul fondurilor de investitii straine, ne-a declarat ca acestea nu si-au majorat cota de participare la capitalul social i ultima saptamina. FPS este exclus sa fi vindut 4,95%, itrucit nu putea sa-si reduca procentul detinut i absenta unei oferte publice de vinzare. Deci, singurii care ramin posibili cumparatori si vinzatori sunt Banca Agricola si firmele controlate de Ioan Nicolae, Interagro si Rafinaria Astra Romina. Ramine neclar de ce, la o saptamina dupa efectuarea acestei tranzactii, nu a fost comunicata nici o modificare a structurii actionariatului la Asirom, contrar regulamentelor adoptate de CNVM.
De la iceputul anului, actionarii semnificativi la Asirom si-au modificat pozitiile detinute de mai multe ori si au fost initiate doua oferte publice de cumparare. Prima a apartinut Bancii Turco Romine, care la pretul de 13.500 lei/actiune nu a achizitionat nici un titlu, iar Lindsell a iregistrat un rezultat sub asteptari. BTR s-a numarat printre actionarii Asirom, cu 8,93%, pachet pe care l-a cedat la iceputul lunii martie, contra sumei de 53,495 miliarde lei, societatii Interagro, la pretul de 17.300 lei/actiune. Astfel, Ioan Nicolae controleza 48.45% din Asirom, lipsindu-i doar 2,55% pentru a cumula 51% din capitalul social al emitentului.
Asirom are un capital social de 29,2 miliarde lei, impartit i actiuni cu valoarea nominala de 1000 lei. Veniturile societatii au crescut cu circa o treime pe primele sase luni ale anului, pina la 1.500 miliarde lei, fata de 2.240 miliarde lei pe itreg anul trecut, din care 1600 miliarde lei, venituri din activitatea de asigurare si reasigurare, fata de 1.500 miliarde lei i 1999. Societatea detine 40% din piata asigurarilor nonviata, ceea ce o claseza pe primul loc i ierarhia societatilor de asigurari din tara.