Fondul cipriot de investiţii Secure Property Development & Investment (SPDI) şi-a anunţat intenţia de a plăti 8-9 mil. euro pentru achiziţia a jumătate din portofoliul de spaţii logistice pe care ciprioţii de la Helios Phoenix îl au în România. Tranzacţia va schimba topul marilor proprietari de depozite din ţară prin crearea unui jucător cu un portofoliu de circa 116.000 mp.
Proprietăţile vizate sunt trei parcuri cu hale de depozitare, parte a reţelei Olympian Parks, amplasate în Timişoara, Braşov şi Bucureşti, evaluate la circa 50 mil. euro. Proiectele din Timişoara şi Braşov au fost dezvoltate de Helios Phoenix împreună cu GE Capital Real Estate cu scopul de a rămâne în proprietatea gigantului american General Electric, însă în 2013 au intrat în proprietatea integrală a Helios Phoenix, ca urmare a deciziei GE Real Estate de a se retrage din Europa de Est. În primăvara acestui an, Helios Phoenix a cumpărat încă un parc logistic în Popeşti Leordeni de la divizia imobiliară a Alpha Bank. În total, cele trei proiecte au o suprafaţă de circa 100.000 mp închiriată în totalitate şi aduc un venit net anual de 4,5 mil. euro, potrivit anunţului SPDI. Aceste parcuri vin şi cu un credit de circa 30 mil. euro.
CITIŢI ŞI Alpha Bank şi-a recuperat din datorii după vânzarea parcului logistic Millenium de lângă Bucureşti
Secure Property nu este la prima tranzacţie cu Helios Phoenix. În 2014, a cumpărat cu 12,6 mil. euro parcul logistic Innovations de lângă Bucureşti. Dacă noua achiziţie se va concretiza, investitorii ciprioţi SPDI-Helios Phoenix vor urca pe locul cinci în topul celor mai mari proprietari de depozite din România, după CTP, P3, Alinso şi Valad, devansându-i pe cei de la Logicor şi WDP.
Pentru a încheia tranzacţia, SPDI trebuie să obţină acordul băncii care are ipotecate cele trei parcuri, trebuie să finalizeze procesul de due diligence (verificarea juridică a proprietăţii) şi să obţină finanţare.
Cumpărătorul a plătit deja un avans de 3,6 mil. euro către Helios Phoenix, iar pentru restul de 3,5-4 mil. euro se va împrumuta.
„Achiziţia unui portofoliu complet închiriat stă la baza strategiei noastre de a creşte capacitatea de a genera venituri a SPDI într-una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa. Continuăm să ne bucurăm de sprijinul investitorilor care ne-au susţinut în trecut, cu precădere, pentru a le aduce venituri peste media pieţei, dar şi pentru a transforma SPDI în liderul unei regiune a Uniunii Europene care are cel mai mare potenţial de creştere“, a declarat Lambros Anagnostopoulos, CEO-ul Secure Property.
SPDI a mai anunţat că vânzătorul parcurilor Olympian intenţionează să continue extinderea celor trei proprietăţi, caz în care va avea întâietate la achiziţia spaţiului suplimentar.
În România, compania cipriotă mai deţine magazinul Praktiker din Craiova, o parte din clădirea Delea Nouă Office Building (sediul ANCOM), clădirea de birouri EOS Business Park – sediul Danone – cumpărată de la familia Tănăsoiu pentru 5,85 mil. euro; şi un portofoliu cu circa 122 de apartamente în ansamblurile rezidenţiale Doamna Ghica Plaza, Monaco Towers, Green Lake şi Blooming House.
Brokerii imobiliari se aşteaptă ca suprafaţa totală de spaţii de depozitare din România să crească anul acesta cu 500.000 mp, marcând cea mai crescută rată de livrare de după criză. Cererea pentru astfel de spaţii va proveni, în principal, din sectorul bunurilor de larg consum FMCG (40%), urmat de comerţul electronic (20%), IT şi electronice (10%), iar restul depozitelor vor fi construite speculativ. Majoritatea proiectelor vor fi dezvoltate tot în jurul Bucureştiului, circa 80% din stocul estimat pentru 2017.