Un calculator nu mai e indispensabil daca vrei sa cumperi si sa vinzi actiuni pe piata de capital prin Internet. Un telefon mobil care sa dispuna de tehnologia WAP este de ajuns: printr-un serviciu lansat de Vanguard si Connex, tranzactionarea cu actiuni este acum mai simpla ca oricind.
Cind i 1998 Vanguard a lansat serviciul Startrade, se anunta o mica revolutie i privinta tranzactiilor cu actiuni. Tranzactionarea actiunilor on-line si i timp real era pentru prima data posibila si i Rominia si nu la prea mult timp dupa ce casele de brokeraj din Vest au iceput sa ofere acest gen de servicii. Nu trebuia sa-ti mai suni brokerul si nici sa astepti ore sau zile pina ce ti se executa ordinul de vinzare sau cumparare a actiunilor. Conditia era sa dispui de un calculator, de Internet si de cont la Vanguard.
Este foarte posibil ca Startrade sa fi venit iaintea timpului sau. in ciuda avantajelor sale, serviciul n-a fost un succes financiar imens pentru Vanguard. A aparut pe fondul caderii Bursei si a recesiunii economice din Rominia. Numai 10% din cifra de afaceri a Vanguard se datora la sfirsitul anului trecut serviciului Startrade, iar Ladislau Csorba, presedintele Vanguard, se plingea de costurile destul de mari ale acestui serviciu.
Doar ca Csorba, un informatician de profesie, a mers mai departe cu Startrade, iar noua sa miscare e menita sa largeasca baza de adresabilitate a serviciului de Internet. De curind, Vanguard a lansat impreuna cu Connex, serviciul de telefonie mobila, un nou serviciu de tranzactionare si informare pe piata de capital i varianta WAP. Cu ajutorul Wireless Aplication Protocol (WAP), telefonul mobil permite utilizatorului accesul direct la informatiile de pe Internet si Intranet, de oriunde din lume. Prin Startrade WAP clientii Vanguard isi pot accesa contul de investitii de pe telefonul mobil pe site-ul Connex WAP / Financiar / Vanguard (la adresa wap.connex.ro/conex.asp sau la wap.vanguard.ro), pe baza numelui de utilizator si a parolei.
Cei care nu sunt clientii Vanguard pot totusi sa acceseze Startrade WAP pentru diverse informatii gratuite: cotatii ale diverselor valute, cotatii ale actiunilor i timp real, cotatii pentru contractele futures tranzactionate la BMFMS Sibiu, clasamente etc.
„Nu ma astept la o cresterea mare a tranzactiilor sau la o multime de noi clienti i perioada urmatoare, dar cred ca foarte multi abonati ai Connex si posesori de telefon WAP vor accesa paginile Vanguard pentru diverse informatii disponibile aici. Cu timpul, multi dintre ei vor fi interesati sa joace la bursa si sa-si deschida un cont”, a spus Ladislau Csorba. „Foarte mult depinde de gradul de penetrare a WAP pe piata i viitorul apropiat. Dar e ceva nou si am vrut sa fim acolo”, a adaugat Csorba.