Tranzacţii de închiriere record pe piaţa de birouri în T4. ING a închiriat cel mai mare spaţiu

Proprietarii clădirilor de birouri din Bucureşti au reuşit să închirieze o suprafaţă record, în trimestrul trei al acestui an, respectiv 64.600 mp, cel mai înalt nivel din acest an şi similar cu cel din trimestrul trei al anului trecut, când au fost închiriaţi 62.400 mp. Cea mai mare tranzacţie a fost încheiată de ING care a închiriat 12.900 mp în Crystal Tower din zona Iancu de Hunedoara, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de CB Richard Ellis.

Comparativ cu primul şi al doilea trimestru din 2011, în T3 extinderile au crescut până la 14% din totalul tranzacţionat, în timp ce activitatea de pre-închiriere a suferit o scădere, situându-se în T3 la nivelul de 1%. Cea mai mare activitate de tranzacţionare a fost înregistrată în  zona centrală şi Nord-Pipera. Centrul Bucureştiului a devenit lider în ceea ce priveşte cererea, cu 27.500 mp tranzacţionaţi, reprezentând 43% din totalul cererii, iar Nord Pipera a înregistrat mai mult de un sfert din activitatea totală de închiriere (34%), cu 30.100 mp tranzacţionaţi.

Nivelul chiriei nu prezintă fluctuaţii semnificative, rămânând constant la valoarea de 19,5 euro/mp/lună. Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti rămâne în continuare o problemă, ea situându-se la 15,9%, însă continuă o tendinţă descendentă.

Stocul spaţiilor moderne de birouri din Bucureşti, la sfârşitul T3, era de 2.094.000 mp. Noile clădiri de birouri, Platinum Business & Convention Center, Golden Blitz OB şi Grawe II au crescut stocul cu 49.700 mp. În fază de construcţie, cu termen de livrare estimat în T4 2011, sunt peste 25.000 mp, în clădiri ca Elite BC, Crystal Tower şi Barbu Văcărescu OB.

În ceea ce priveşte cererea, sectorul IT&C a fost cel mai activ în acest trimestru Majoritatea companiilor cu acest domeniu de activitate au decis să rămână în locaţia curentă. Câteva companii au avut posibilitatea de a se extinde, în timp ce altele au decis renegocierea şi reînnoirea termenilor contractuali. După IT&C, sectorul serviciilor de consum şi recreere a fost cel mai activ în ceea ce priveşte activitatea de închiriere, cele mai multe tranzacţii încheiate de acest sector fiind tranzacţii de relocare.
Pentru trimestrul patru al acestu an se mai aşteaptă un stoc suplimentar de 25.000 mp, iar pentru următorii doi ani sunt programate proiecte ce vor livra pe piaţă peste 200.000 mp.