A fost o saptamana marcata de tranzactiile cu actiuni ale societatilor din turism. Neptun Olimp a continuat vineri, 29 octombrie, trendul ascendent inregistrat saptamana precedenta, realizand un salt al pretului mediu de inca 10% si atingand frumosul pret de 55.000 lei/actiune. Aceeasi tendinta exista si la societatea Carmen Silva din Eforie Sud, o alta canditata la privatizare prin dezmembrare. Pretul mediu a crescut aici, vineri, chiar cu 16 procente, atingand un maxim de 37.000 lei/ actiune. Urmatoarea zi de tranzactionare, luni, 1 noiembrie, a infirmat asteptarile brokerilor pentru continuarea cresterilor la Neptun Olimp.
Zvonurile transmiteau o veste proasta pentru speculatori: Adunarea Generala a Actionarilor Neptun Olimp, programata pentru luna noiembrie va avea data de referinta, ziua de 10 noiembrie. Urmarea: pretul mediu a scazut cu 6%. Discrepanta dintre cerere si oferta s-a accentuat, investitorii fiind dispusi sa plateasca abia 46.000 lei/actiune, iar vanzatorii cereau deja 64.000/actiune. Acest lucru le-a dat operatorilor un semnal clar: actiunile vor scadea in perioada urmatoare. Marti, s-a dovedit ca brokerii au pariat din nou gresit. Tranzactiile au continuat sa se deruleze la preturi cuprinse intre 48 si 58.000 lei/actiune, ofertele de vanzare au inceput sa devina mai rare, iar cele de cumparare mai dese.
Brokerii au tras de aici o singura concluzie: maine vom avea preturi mai mari pentru actiunile Neptun Olimp. Punct ochit, punct lovit: 60.000 lei a fost pretul maxim pe care investitorii s-au aratat dispusi sa-l plateasca, cu gandul, probabil, la vacantele intr-un mic hotel proprietate personala din cea mai buna statiune de pe malul marii.
Dar, la acest pret, se pare ca unii speculanti au avut senzatii de rau de inaltime, asa ca s-au gandit ca n-ar fi rau sa iasa din cursa cu un mic profit. Cum ordinele de vanzare au inceput sa se inteteasca, brokerii au inceput sa traga concluzia ca va fi o usoara corectie a pretului, in zilele urmatoare.
Au avut dreptate, din pacate, pentru acei actionari care si-au pus pachetele la conservare in asteptarea unor noi cresteri. Caci ziua de joi, 4 noiembrie, a spulberat tot castigul de pe doua saptamani, cand la un moment dat, nimeni nu dorea sa plateasca mai mult de 35.000 lei/actiune. Pretul mediu a scazut astfel cu 22% fata de ziua precedenta, iar pretul mediu pe intreaga saptamana a fost cu 17% mai mic in raport cu de cel din precedenta.
Brokerii estimeaza corectii in jos ale pretului si in zilele urmatoare. Daca brokerii au dreptate? Cateodata da, cateodata, nu; s-a vazut in cazul Neptun Olimp. Ei au multe elemente la indemana: pe ecranele calculatoarelor lor este afisata mereu evolutia cererii si a ofertei, asfel incat ei pot sa preconizeze anumite caderi pe termen scurt, daca oferta de actiuni creste, respectiv cresteri de pret, daca oferta scade.
Informatiile circula, de asemenea, mai rapid intre brokerii de la SVM-uri diferite, astfel incat ei pot sa reactioneze mai repede. Dar brokerii sunt uneori si speculatori, iar unii speculatori castiga cand alti speculatori pierd. Cine vrea sa joace e bine sa o faca pe mana, informatiile si nasul lui. Neajunsul e doar ca, daca pierde, nu mai poate da vina pe altcineva.
Tranzactii de infarct pe actiunile Neptun Olimp
11 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 11 noiembrie 1999, 14:00
A fost o saptamana marcata de tranzactiile cu actiuni ale societatilor din turism. Neptun Olimp a continuat vineri, 29 octombrie, trendul ascendent inregistrat saptamana precedenta, realizand un salt al pretului mediu de inca 10% si atingand frumosul pret de 55.000 lei/actiune. Aceeasi tendinta exista si la societatea Carmen Silva din Eforie Sud, o alta canditata la privatizare prin dezmembrare. Pretul mediu a crescut aici, vineri, chiar cu 16 procente, atingand un maxim de 37.000 lei/ actiune.
Etichete: arhiva,
neptun
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Micii comercianti iau papara
- Hotelurile de pe litoral se pregatesc de cu iarna
- Adezivii pentru faianta se vand cu certificat de calitate
- Importatorii de dulciuri au inghitit bomboana otravita
- Scoala sub batul investitorilor de portofoliu
- Publicitatea isi primeste zilnic doza de vitamine
- Bazar
- Hotarare pentru aprobarea normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a regulamentului de compensare
- Trei mii de firme se bat pe zece milioane euro
- Intermediarii castiga miliarde din bonurile de compensare