Tranzacţii imobiliare de 12 milioane de euro în T2, în România

Tranzacţiile imobiliare din România au însumat în perioada aprilie-iunie 12 milioane euro, cea mai redusă valoare trimestrială din ultimii cinci ani, în scădere cu 98% faţă de rezultatul din perioada similară din 2008, de 696 mil. euro, reflectând blocajul pieţei, potrivit Cushman&Wakefield România. În prima jumătate a anului, valoarea tranzacţiilor imobiliare a fost de 62 de milioane de euro, cu 92% mai redusă faţă de primul semestru de anul trecut (815,3 milioane euro)

Tranzacţiile imobiliare din România au însumat în perioada aprilie-iunie 12 milioane euro, cea mai redusă valoare trimestrială din ultimii cinci ani, în scădere cu 98% faţă de rezultatul din perioada similară din 2008, de 696 mil. euro, reflectând blocajul pieţei, potrivit Cushman&Wakefield România.

În prima jumătate a anului, valoarea tranzacţiilor imobiliare a fost de 62 de milioane de euro, cu 92% mai redusă faţă de primul semestru de anul trecut (815,3 milioane euro). „Incertitudinile privind stabilitatea economică a României şi scăderea ratingului de ţară au condus la scăderea interesului investitorilor internaţionali”, a declarat într-un comunicat Costel Florea, reprezentant al Departamentului Investiţii al companiei de consultanţă.

„În medie, începând cu luna octombrie 2008, randamentele proprietăţilor imobiliare au crescut cu 25 bps per trimestru (0,25 puncte procentuale, n.r.), cifră peste media europeană din trimestrul 2 al anului 2009. Aceste randamente sunt totuşi doar ipotetice, deoarece încă nu au fost înregistrate tranzacţii la valori de peste 9%”, a spus Florea.

Chirii mai mici

Chiriile au scăzut pe toate segmentele, dar în special pe cel industrial. În general au fost înregistrate scăderi ale valorii chiriilor cuprinse între 10% şi 30%, în funcţie de sectorul pieţei imobiliare şi de valoarea de referinţă la nivelul anului 2008. Cele mai mari scăderi sunt raportate în sectorul spaţiilor comerciale de stradă pentru care exista o diminuare semnificativă a cererii şi sunt consemnate diminuări de 20-30% ale valorii chiriilor. Şi pe piaţa rezidenţială chiriile sunt mai reduse, cu 10%-15%.

„Singurul lucru atractiv pentru piaţa din România îl poate constitui preţul în scădere al proprietăţilor (randamentele crescute ale proprietăţilor). Cu toate acestea, ţinând cont că exista proprietăţi care oferă randamente de 8% pe an în ţări precum Germania sau Anglia, atenţia investitorilor rămâne orientată preponderent spre aceste ţări”, a spus Florea.

El apreciază că revenirea pieţei imobiliare lcoale va fi foarte lentă, şi probabil va fi necesară o perioadă de minim cinci ani pentru a mai ajunge la randamentele înregistrate în 2007. Un avantaj major al pieţei imobiliare poate fi reprezentat de valoarea scăzută a stocului de spaţii existent pentru toate segmentele.

SURSA: Mediafax