Discuţiile privind iminenta vânzare a Băncii Transilvania şi a RBS se apropie de un deznodământ. În ecuaţia a ceea ce ar putea fi tranzacţiile anului apare numele HSBC, dar şi cel al omului de afaceri Dinu Patriciu.

Acţionarii Băncii Transilvania (BT) au fost che­maţi să decidă, în cadrul unei adunări generale convocate pentru 29 apri­­lie, modificarea statutului băncii, în sensul eliminării prevederii care limitează participaţiile la 5% din capitalul social pentru fiecare acţionar. În prezent, excepţie face Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine un pachet de 15% din acţiuni, pe baza unei hotărâri speciale a AGA.

Renunţarea la acest prag de 5% ar echivala, practic, cu primul pas făcut de acţionari pentru vânzarea băncii. „Miza modificării statutului ar fi legată de posibilitatea ca cineva să preia un pachet majoritar de acţiuni. Cu acest prag, nu era posibil să se vorbească de vreun fel de preluare”, explică Alin Brendea, broker Prime Transaction. Nu înseamnă însă că toată lumea este în favoarea acestei decizii: Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania şi fondatorul acesteia, care deţine 5% din acţiunile băncii, a declarat public că nu face parte dintre acţionarii care îşi doresc eliminarea pragului de deţinere.

Surse din piaţa bancară afirmă că susţinătorii acestei decizii ar fi interesaţi de vânzarea unui pachet de 20%-30% din acţiuni şi pronunţă chiar şi numele unui potenţial cumpărător, nimeni altul decât omul de afaceri Dinu Patriciu. Eventuala achiziţie ar putea fi, spun sursele citate, „disipată pe mai multe vehicule financiare” tocmai pentru a scăpa de autorizarea obligatorie a BNR pentru deţinerile care depăşesc 10% din acţiunile unei bănci.

Aceleaşi surse nu exclud ca preluarea BT de către fondatorul Rompetrol să se realizeze în mai multe tranşe şi argumentează interesul aces­tuia pentru zona bancară prin tentativa de preluare a Băncii Anglo-Române. Numai că diversele dosare în care omul de afaceri este investigat de DNA ar fi o serioasă piedică în obţinerea aprobării Băncii Centrale a Angliei, dar şi a BNR, pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni ale unei bănci. Toc­mai de aceea, conform sur­selor citate, pre­luarea unei unităţi bancare prin intermediul bursei şi al mai multor vehicule financiare ar fi alternativa pre­ferată de Dinu Patriciu. Până la­ închiderea edi­­ţiei, omul de afa­­ceri nu a putut fi contactat pentru a comenta pe marginea acestor in­for­­ma­ţii.

Patriciu ar avea nevoie de acordul BERD

156-29432-17frontbusiness17.jpgTotuşi, voci din acţionariatul băncii susţin că nu se poate vorbi de o vânzare iminentă a acesteia şi că lucrurile sunt în acelaşi stadiu, JP Morgan fiind mandatată să caute un cumpărător. Care ar putea fi HSBC, singura bancă neafectată de criza financiară mondială. Aceleaşi surse spun că BERD nu s-ar arăta prea interesată să vândă în acest moment, când valoarea de piaţă a BT ar fi coborât la circa 300 de milioane de euro, faţă de cele 700 de milioane de euro cât ar valora în opinia instituţiei financiare in­ter­naţionale.

Iniţial, BERD stabilise să stea maximum trei ani în acţiona­ri­atul Băncii Transilvania. Pri­­­mul pas a fost făcut prin vânzarea BT Asigurări, în 2007. Ar fi trebuit, aşadar, ca 2009 să marcheze exitul său din BT, dar modificarea dramatică a condiţiilor de piaţă a schimbat radical opţiunile acţionarilor, care au suplimentat liniile de credit pentru bancă şi au decis majorarea capitalului social.

RBS România, în vizorul a cel puţin patru bănci străine

Dinu Patriciu a mai avut, recent, o tentativă de preluare a unei bănci din România, RBS, după anunţul făcut de banca-mamă privind iminenţa vânzării subsidiarei din România. Nici el şi nici EFG  Eurobank Ergasias, dispusă să ofere între 57 şi 67 de milioane de euro pe fosta ABN Amro România, nu au avut câştig de cauză în faţa scoţienilor. EFG a fost obligată de BNR să aducă această sumă pentru majorarea capitalului social al Bancpost, banca românească la care este acţionar majoritar.

La ora actuală, la RBS România a început procesul de „due dilligence”, urmând ca, la sfârşitul lunii iunie, să fie făcute publice ofertele de vânzare primite de bancă.

Surse oficiale susţin că între cei interesaţi de preluarea activelor RBS din Asia-Oceania s-ar afla şi doi jucători tentaţi de RBS România. Este vorba, în primul rând, despre Standard Chartered Bank (bancă britanică cu acţionariat preponderent african) şi, din nou, despre HSBC.

Aceasta din urmă a mai vrut să intre în România acum un an, când a discutat preluarea Motoractive Leasing, Domenia Credit şi Estima Finance. Totuşi, cele mai vehiculate nume în privinţa şanselor de cumpărare a RBS România sunt Marfin şi Leumi Bank, ambele bănci elene, dar cu acţionariat israelian.

45 mil. de euro ar putea încasa BERD pe acţiunile de la BT, suma fiind calculată la valoarea titlurilor de pe bursă. Instituţia europeană a contribuit cu peste 80 de milioane de euro la majorările de capital ale băncii

Cât ar valora RBS România

• Profitul net al băncii în 2008, în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate, a fost de 57 de milioane de euro. Conform standardelor româneşti de contabilitate, profitul net după constituirea provizioanelor a fost de 14,5 milioane de euro. Totalul creditelor neperformante înregistrate de RBS România este de 0,6%.
• În primul semestru al anului 2008, valoarea de piaţă a băncii se situa în jurul cifrei de 300 de milioane de euro. Din cauza modificării condiţiilor de piaţă, banca ar putea fi vândută doar cu 150 de milioane de euro.

Banca Transilvania – carte de vizită

Număr sucursale bancare: 500
Număr de angajaţi: 6.000
Capital social: 1,059 miliarde lei

ACŢIONARI Banca Transilvania este cea mai mare bancă cu capital privat majoritar românesc şi unul dintre cei mai activi emitenţi de pe piaţa de capital. Astfel, Horia Ciorcilă deţine 5% din acţiunile băncii, în timp ce alţi acţionari români deţin, împreună, 41%. BERD şi SIF-urile au pachete egale de acţiuni, de câte 15%, iar alţi acţionari străini deţin, împreună, circa 24%.

TOP BT se numără printre cele mai impor­tante 1.000 de bănci din lume, conform unui clasament realizat de publicaţia The Banker. BT este nou-intrată în acest clasament, în care se situează după poziţia 800.