valorile acestora au fost mai mari decat la sfarsitul sedintelor precedente. Tot la sfarsitul saptamanii componenta indicelui BET s-a modificat prin inlocuirea actiunilor emise de Terapia cu cele ale societatii Turbomecanica. Totodata, a fost modificata si ponderea actiunilor Azomures, in urma majorarii capitalului social al companiei.Usoara revenire a cotatiilor, inregistrata in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, nu i-a facut pe brokeri mai optimisti in privinta cresterilor bursiere. Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, spune: „Nu cred ca o sa mai asistam la scaderi ale cursurilor. Insa este posibil, avand in vedere ca in aceasta perioada sunt convocarile AGA pentru aprobarea rezultatelor financiare si distribuirea dividendelor, sa asistam si la cateva cresteri”.Volumul tranzactionat saptamana trecuta s-a diminuat cu 34% fata de cel inregistrat cu o saptamana in urma, media zilnica fiind cu putin mai mare de 50 de miliarde de lei. Scaderea volumului tranzactionat a fost mai vizibil in a doua parte a saptamanii, cand numarul tranzactiilor cu principalele actiuni s-a injumatatit.O evolutie constanta, din punctul de vedere al tranzactiilor, a fost inregistrata de actiunile celor cinci societati de investitii financiare, care au determinat jumatate din valoarea totala a tranzactiilor. Cea mai mare lichiditate au avut-o actiunile SIF Moldova datorita convocarii AGA pentru aprobarea bilantului si stabilirea dividendului la care vor putea participa actionarii inregistrati la sfarsitul zilei de 1 martie. Imediat dupa trecerea datei pana la care se puteau cumpara actiuni care dadeau investitorilor dreptul de participare la AGA si de a primi dividende, cotatiile acestor actiuni au scazut cu valoarea dividendului (494 de lei/actiune) care va fi propus actionarilor de catre conducere, pana la 3.150 de lei/actiune. Daca anul trecut a fost o tendinta clara de joc antidividend (vanzarea actiunilor pana la data de referinta si cumpararea lor dupa trecerea acestei date), in acest an aceasta tendinta nu mai este atat de clara. O posibila explicatie ar fi faptul ca beneficiile aduse de dividende tind sa devina cat mai semnificative in comparatie cu castigurile de pe piata bancara.Pe parcursul saptamanii trecute, pretul actiunilor SNP Petrom s-a stabilizat la 1.650 de lei/actiune, valoare la care cererea si oferta s-au echilibrat. Lichiditatea acestor actiuni a urmat trendul pietei, scazand de la sase milioane de titluri transferate luni la aproape 700.000 vineri.

Exista „consumer monopoly” la Bursa?
23 februarie 2004. In piata se simte o usoara corectie, insa subiectele fierbinti sunt legate de Bermas (BRM) si Turbomecanica (TBM). Ambele sunt pe crestere si exista semnale de acumulare a actiunilor lor. Sunt societati bune, cu actionariat care lasa loc unor acumulari. Stau in cumpana: sa cumpar sau nu? Pe termen mediu as opta pentru TBM, insa pe termen scurt as alege BRM, datorita viitoarei majorari de capital.
24 februarie. E marti si corectia se mentine pe o volatilitate redusa. Preturile in scadere usoara creeaza oportunitati de cumparare pe unele titluri. Voi mai cumpara Impact (IMP) si ma gandesc sa cumpar BRM. Bancile sunt in usoara scadere, insa pe forumul Vanguard Banca Transilvania are multi sustinatori care spun ca pretul nu va mai scadea. Cumpar BRM. In a doua jumatate a sedintei piata si-a revenit.
25 februarie. Piata e linistita, intr-o usoara scadere. Exceptie de la regula fac IMP si BRM. Am avut intentia sa cumpar ieri IMP, am stat in „bid” (lista ordinelor de cumparare – n.red.), dar prea jos se pare. Am cumparat azi.
26 februarie. Prima zi ex-dividend (data la care actiunile detinute dau dreptul la incasarea dividendelor) la SIF2. Pretul de inchidere de ieri a fost de 3.650 de lei, dividendul net 469 de lei. Pretul ar trebui sa se stabilizeze in jurul a 3.200 de lei, valoare confirmata si de piata. Uitandu-ma peste portofoliile SIF-urilor si urmarind activitatea acestora cred ca reprezinta o investitie buna pe termen mediu si lung. Prefer SIF5 pentru dinamica investitiilor in companiile listate si pentru pretul redus al actiunilor. Voi incerca sa prind un pret bun in primele zile ex-dividend.
27 februarie. In diverse etape, investitorii au cautat anumite tipuri de societati in speranta unor randamente cat mai bune. Au fost „vanate” societati ce operau majorari de capital prin incorporarea diferentelor din reevaluarea activelor, operatiuni soldate cu distribuirea de actiuni gratuite. Au urmat societatile unde actionarul majoritar detinea peste 90% din capitalul social in speranta unor oferte de preluare la preturi atractive. Ultima atractie sunt societatile unde pachete importante sunt detinute de PAS. Motivul: dizolvarea acestora va imprima cotatiei un trend ascendent datorita procesului de acumulare. Exemple: Siretul si TBM.
Eu insa as cauta o alta categorie de societati si anume cele care pot fi considerate „consumer monopoly” in acceptiunea lui Warren Buffett (companii ale caror produse sunt atat de vandute incat au monopolizat clientela, de exemplu Coca-Cola). Exista oare la BVB asemenea exemple?