data cu acestea, volumul de tranzactionare a fost mai ridicat si ordinele de cumparare mai mari, aratand primele semne de revenire a investitorilor in piata dupa o bine meritata vacanta.Daca investitorii nu au fost surprinsi de performantele financiare ale bancilor, cu siguranta ca profitul si evolutia excelenta a indicatorilor financiari ai societatii Oltchim au reprezentat o surpriza. Oltchim a raportat pentru semestrul I o cifra de afaceri de 6.317 miliarde de lei, in crestere cu 56% fata de semestrul I 2003, si un profit de peste 530 de miliarde de lei, in conditiile in care in primele sase luni ale anului trecut a inregistrat un profit de numai 53 de miliarde de lei. Cresterea majora a cifrei de afaceri, si in special a exportului (+81%, pana la 133 de milioane de dolari), a fost determinata, in principal, de punerea in functiune a unor noi instalatii de productie, de marirea capacitatilor de productie la principalele instalatii (la PVC cantitatea fabricata a fost cu 35% mai mare, la propenoxid cu 63%, iar la polioli productia a fost cu 70% mai mare). Totodata, in aceasta perioada s-a imbunatatit aprovizionarea cu materii prime, in special propilena, ceea ce a condus la functionarea continua a instalatiilor. De asemenea, conducerea combinatului a reusit sa reduca perioada de recuperare a creantelor de la 55 de zile in anul 2003 la 47 de zile in semestrul I 2004. Rezultatele foarte bune i-au determinat pe investitori sa fie dispusi sa plateasca mai mult pentru o actiune Oltchim. Comparativ cu saptamana precedenta, cotatiile actiunilor combinatului valcean au crescut cu peste 9%, pana la un maxim de 1.690 lei/actiune, pe fondul unei lichiditati ridicate.Anuntul Rompetrol Rafinare referitor la scumpirea carburantilor cu aproximativ 10% a dus la cresterea, pe moment, a pretului actiunilor pana la 603 lei/actiune, dupa ce in saptamanile precedente acesta scazuse pana la un minim de 573 lei/actiune. Chiar daca si SNP Petrom a anuntat cresterea preturilor carburantilor, cursul acestor actiuni nu a fost influentat prea mult. Saptamana trecuta, pretul actiunilor SNP Petrom a variat intre 2.360 lei/actiune si 2.420 lei/actiune.

TOPUL CELOR MAI VANDUTE ACTIUNI
Actiunile SIF Oltenia au fost in atentia investitorilor, mai ales ca, la mijlocul saptamanii trecute, Consiliul de Administratie a convocat AGA la mijlocul lunii noiembrie pentru alegerea unui nou Consiliu. Dar, pana atunci, ar trebui sa aiba loc inca o AGA, in care s-ar putea sa se discute si ridicarea pragului maxim de detinere a actiunilor SIF.
Variatie saptamanala        2,7%
Nr. actiuni tranz.        6,61 mil.
Pret minim        7.350 lei
Pret maxim        7.750 lei
*) prognoza 1 octombrie 2004

TOPUL CELOR MAI BUNE EVOLUTII DE PRET
Rezultatele financiare semestriale foarte bune raportate la inceputul saptamanii trecute de conducerea Oltchim a determinat cresterea cursului actiunilor cu aproape 10%. si volumul de actiuni transferat in aceasta perioada a fost unul destul de bun: 6,49 milioane, din care peste 5 milioane numai intr-o singura sedinta.
Variatie saptamanala        9,8%
Nr. actiuni tranz.        6,49 mil.
Pret minim        1.480 lei
Pret maxim        1.690 lei
*) prognoza 1 octombrie 2004

TOPUL CELOR MAI SLABE EVOLUTII DE PREt
Chiar daca conducerea societatii Amonil a anuntat ca a rectificat in sens pozitiv bugetul de venituri si cheltuieli dupa semnarea contractului cu Transammonia Inc. SUA, investitorii s-au aplecat si asupra rezultatelor financiare semestriale ale companiei, care arata pierderi din activitatea de exploatare de 58 miliarde de lei.
Variatie saptamanala        -5,8%
Nr. actiuni tranz.        6,59 mil.
Pret minim        382 lei
Pret maxim        413 lei
*) prognoza 1 octombrie 2004

Dialoguri la actiuni@capital.ro
Nasz Adrian: In rubrica „Performantele fondurilor mutuale” sunt cresterile unor fonduri si echivalentul in dobanda bancara. Care este formula de calcul?
Capital: Formula dupa care calculam echivalentul in dobanda bancara a performantelor fondurilor mutuale este urmatoarea: cresterea respectivului titlu de la inceputul anului inmultita cu raportul dintre numarul de zile ale unui an (365) si numarul de zile care au trecut de la inceputul anului.
Andrei Puscaragiu: Va rog sa imi spuneti de unde pot afla informatii despre societatile listate la BVB (profit, cifra de afaceri etc.). De asemenea, va rog sa imi spuneti de unde as putea afla mai multe informatii despre companiile off-shore.
Capital: Informatiile despre societatile listate la BVB le puteti gasi pe site-ul BVB (www.bvb.ro), urmarind link-ul Emitenti & Valori mobiliare. De asemenea, comunicatele emitentilor le gasiti pe pagina principala link: Cautare stiri. Informatii despre companiile offshore puteti gasi pe site-ul www.offshore.ro.