De la inceputul anului, cel putin sase case de avocatura si-au modificat semnificativ componenta Pe piata romaneasca de avocatura se regrupeaza fortele. Apar jucatori noi, cei vechi isi intaresc randurile, iar altii se extind in strainatate. Motivul? Peisajul avocaturii de business incepe sa isi schimbe coordonatele. Pana anul trecut, avocatii de business faceau majoritatea banilor de pe urma consultantei in marile privatizari sau preluari efectuate pe piata romaneasca de m
De la inceputul anului, cel putin sase case de avocatura si-au modificat semnificativ componenta
Pe piata romaneasca de avocatura se regrupeaza fortele. Apar jucatori noi, cei vechi isi intaresc randurile, iar altii se extind in strainatate. Motivul? Peisajul avocaturii de business incepe sa isi schimbe coordonatele.
Pana anul trecut, avocatii de business faceau majoritatea banilor de pe urma consultantei in marile privatizari sau preluari efectuate pe piata romaneasca de mari companii straine. Ultima mare privatizare si poate cea mai dificila ar fi CEC-ul. In rest, epoca “colosilor” scosi pe taraba de statul roman se va incheia odata cu vanzarea distributiilor de energie. S-ar putea insa ca nu la toate sa mai vedem negocieri si oferte in plic. Autoritatile au descoperit o metoda mai rafinata de a-si valorifica activele, piata de capital.
Fondul Proprietatea, a carui nastere e mai dificila decat a fost planificata, va contribui si el de la anul la capitalizarea bursei. si companiile private autohtone se uita cu ochi din ce in ce mai buni la piata de capital, unde se asteapta in acest an mai mult de zece intrari semnificative prin oferta publica. La acestea se adauga apetitul inca destul de dezvoltat al romanilor, dar si a din ce in ce mai multor straini pentru investitii pe piata imobiliara. Aici, ca si in alte domenii cu potential mare de crestere, adulmeca terenul propice tot mai multe firme de private equity.
Bineinteles, pentru toate cele de mai sus ai nevoie de avocati. Iar avocatii se pregatesc si ei. “Miscarile de pe piata au legatura directa cu investitiile masive care se fac acum. E normal ca fiecare firma de avocatura sa caute sa isi intareasca randurile”, spune Gabriel Biris, de la proaspat infiintata firma de avocatura Biris – Goran. Expert in fiscalitate si optimizarea investitiilor, acesta a fost anterior partener la Haarmann Hemmelrath si in cadrul biroului de la Bucuresti al casei de avocatura americane Salans. Noua sa firma va oferi servicii juridice in domeniul fiscal, tranzactii imobiliare, fuziuni si achizitii si dreptul concurentei si mai intentioneaza sa dezvolte un departament de finantare si piata de capital. “Miza cea mare vor ramane in continuare proiectele imobiliare, cel putin doi sau trei ani. Sunt atat de multe tranzactii mari care se pregatesc, incat aici vor fi concentrate o buna parte din serviciile juridice. La fel, cred ca vor fi tranzactii importante pe retail si servicii financiare, unde companii romanesti care au ajuns la maturitate vor intra in atentia jucatorilor regionali sau internationali”, mai spune Biris.
Dupa plecarea lui Gabriel Biris, Salans si-a reintarit randurile prin cooptarea a doi asociati seniori in cadrul biroului din Bucuresti. Anthony Raftopol se va alatura departamentului specializat in tranzactii imobiliare, iar Bogdan Bunrau, venit de la casa de avocatura Cameron McKenna, va conduce departamentul de concurenta.
Prin atragerea lui George Musliu, fostul sef al departamentului Fuziuni si Antitrust al Consiliului Concurentei, casa de avocati tuca Zbarcea & Asociatii isi extinde competentele pe acest segment. La randul sau, Popovici si Asociatii si-a intarit pozitia pe zona de servicii si consultanta pentru piata de capital prin cooptarea in cadrul firmei a fostului consilier al Bursei si director al directiei juridice din CNVM, Alina Constantinescu, care va ocupa pozitia de senior consultant. Chiar daca unii avocati spun ca anul acesta nu vom asista inca la un boom al pietei de capital si ca marile oferte publice sunt asteptate abia de la anul, altii mizeaza inca de pe acum pe piata de capital. “Veti vedea ca listarea Transelectrica va fi un mare succes”, anticipeaza Florian Nitu, avocat asociat coordonator la Popovici si Asociatii.
Clifford Chance, una dintre cele mai mari case de avocatura de business din lume, isi face intrarea pe piata romaneasca prin fuziunea cu Badea & Asociatii. “Echipa de la Bucuresti va continua in cadrul retelei Clifford Chance, asistand clientii globali care au interes in Europa de Sud-Est si sprijinind, in felul acesta, procesul de consolidare a casei internationale de avocatura in regiune”, spune Daniel Badea, acum managing partner al biroului Clifford Chance din Romania. “In viitor, pe piata romaneasca, toate firmele de top se vor axa pe formarea sau gasirea unor avocati buni in domeniile cu o dezvoltare rapida: private equity, real estate, M&A, regulatory”, sustine Badea.
Altii privesc catre afara. Firma de avocatura Bostina si Asociatii a cumparat, pentru circa 500.000 de euro, o firma similara din Elvetia, Westdin. Iar cei mari de afara, cauta in continuare piata romaneasca. “Freshfields, Eversheds sau DLA sunt cateva nume mari care vor veni intr-un an sau doi in Romania. Ei vor fi principalii competitori pentru Clifford Chance”, spune Florian Nitu.
Principalele miscari de trupe din acest an
Popovici si Asociatii isi intareste pozitia prin cooptarea Alinei Constantinescu in postul de senior consultant. Aceasta a fost seful directiei juridice de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si consilier in comitetul Bursei de Valori Bucuresti.
Tuca, Zbarcea & Asociatii il coopteaza pe George Musliu si echipa sa. Acesta a fost seful de Fuziuni si Antitrust din cadrul Consiliului Concurentei.
Salans are doi noi avocati asociati seniori, Anthony Raftopol si Bogdan Bunrau, primul ca specialist in tranzactii imobiliare si al doilea ca sef al departamentului de concurenta.
Biris – Goran ia fiinta ca urmare a plecarii lui Gabriel Biris de la Salans. Acestuia i se alatura Gelu Goran, specializat in dreptul concurentei si fuziuni si achizitii, Victor Constantinescu, expert in tranzactii imobiliare, Raluca Nastase, fost consultant pentru Avrig 35 si Cefin, si Dan Visoiu.
Clifford Chance intra in Romania prin fuziunea cu firma autohtona de avocatura Badea si Asociatii. Echipa va asista clientii globali care au interes in Europa de Sud-Est.
Bostina si Asociatii se extinde
in Elvetia prin achizitia firmei locale Westdin pentru 800.000 de franci elvetieni.