Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a cumulat 144,9 milioane lei în ultima săptămână, cu 52,70% mai mică faţă de săptămâna precedentă, în timp ce rulajul total al BVB a fost de 150,28 milioane lei, potrivit unui raport al casei de brokeraj Intercapital Invest.
Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) – în valoare de 37 milioane lei, Electrica (EL) – 32,9 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) – 20,8 milioane lei, BRD – GSG (BRD) – 10 milioane lei şi SIF Moldova (SIF2) – în valoare de 9,5 milioane lei.
Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 4,9 milioane lei, cu obligaţiuni 0,4 milioane lei şi cu unităţi de fond 48 mii lei.
În piaţa Deal a tranzacţiilor speciale s-au realizat schimburi în valoare de 30,6 milioane lei. Indicii bursieri au înregistrat evoluţii mixte, cuprinse între – 0,29% pe indicele BET şi 1,14% pe indicele BET – BK.
În săptămâna analizată, 35 titluri au avut evoluţii pozitive, 10 au avut evoluţii stabile şi 32 au avut evoluţii negative. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile Mefin S.A. (MEF), Impact S.A. (IMP) şi Erste Group Bank (EBS), de 8,49%, 8,18% şi respectiv de 6,92%. Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe titlurile Armătura S.A. (ARM), de 24,98%, această fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile Electroaparataj S.A. (ELJ) şi Siretul Paşcani S.A. (SRT), de 17,86% şi respectiv de 6,54%.
Aşa cum ne-am obişnuit în ultima perioada, evoluţia pieţei noastre s-a corelat într-o măsură mai redusă cu cea a pieţelor externe, acestea din urmă beneficiind în această săptămână pe de o parte de ştirea privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina iar pe de altă parte de anunţul surprinzător al şefului Băncii Central Europene de reducere a dobânzii cheie şi de începere a unui program de relaxare cantitativă', a apreciat Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.
Acţiunile vedetă ale perioadei a au fost şi în această săptămâna cele ale furnizorului de energie electrică Electrica (EL), care au crescut faţă de săptămâna precedentă cu 4,46%. Creşterea susţinută din ultimele două săptămâni ale acestor acţiuni poate fi pusă în legătură cu interesul Electrica privind achiziţia a participaţiilor deţinute de Enel la societăţile de furnizare şi distribuţie a energiei electrice din România. În acelaşi timp faptul că în cursa pentru alegerea consiliului de administraţie al companiei s-au înscris nume importante precum şefi ai marilor grupuri de energie din Spania şi Olanda sau bancheri de investiţii a reprezentat un alt element ce a încurajat investitorii să facă achiziţii în această perioada la Electrica.
'Poate cel mai important element care a condus la aprecierea acţiunilor EL a fost informaţia potrivit căreia acţiunile companiei ar putea fi incluse în indicele MSCI Frontier Markets, ceea ce ar fi putut atrage interesul unor fonduri de investiţii străine specializate pe investiţii în pieţele de frontieră. Luând în considerare lichiditatea foarte bună a emitentului şi free-float-ul de peste 50%, includerea acestuia în indicele mai sus amintit pare să fie o numai o chestiune de timp. În acelaşi timp trebuie ţinut cont de faptul că la momentul derulării IPO Electrica, nu era cunoscută intenţia de creştere a ponderii în structura MSCI Frontier Markets a companiilor româneşti, acest fapt putând determina o atitudine pasivă a fondurilor de investiţii străine cu expunere pe pieţele de frontieră. Această situaţie s-a schimbat în ultima perioadă însă fondurile care până acum nu erau interesate de acţiunile EL, putându-şi schimba strategia că urmare a noii politici legate de structura indicelui', a apreciat Gabriel Aldea. (Sursa: Agerpres)