Piata secundara este dominata autoritar de 10 – 15 SVM-uri, investitorii institutionali sunt din ce in ce mai rari, ritmul colectarii certificatelor de actionar a scazut o data cu preturile actiunilor cotate, iar vanzarea, la Bursa sau pe RASDAQ, a pachetelor detinute de FPS este ocazionala.
„Tortul” din care se servesc intermediarii de valori mobiliare s-a micsorat mult fata de ceea ce era in 1997, anul de varf (cel putin pana acum) al pietei de capital romanesti. Mult dorita finantare prin emisiune de actiuni a firmelor cotate a fost prea timida pentru a conta in cifra de afaceri a SVM-urilor, eventualii intermediari ai unor oferte publice primare de vanzare a titlurilor nou-emise. Pentru viitorul apropiat nu se intrevede o crestere spectaculoasa a numarului proiectelor de finantare prin piata de capital, desi cateva intentii exista.
Analistii societatilor de valori mobiliare nu se asteapta ca anul 1999 sa difere prea mult de precedentul in privinta consistentei tranzactiilor cu actiuni. Mentinerea acestora la nivelul anului trecut este considerata de SVM-uri varianta optimista.
Este lesne de dedus ca, intr-un asemenea context, noii veniti intre intermediarii de valori mobiliare nu ar avea prea mult spatiu de manevra si nici nu ar fi primiti cu bratele deschise de SVM-urile existente.
Cel mai putin deranjate de aparitia unor noi concurenti sunt, desigur, societatile de valori mobiliare care domina copios topul tranzactiilor. Potrivit clasamentelor intocmite lunar de Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD – societatea care urmareste tranzactiile efectuate prin sistemul RASDAQ), circa 15 SVM-uri s-au situat cu regularitate pe primele locuri in fiecare luna din 1998. Pe ansamblul anului trecut, podiumul a fost ocupat de Unicapital, Active International si Capital Securities, aceste societati inregistrand cele mai mari valori ale tranzactiilor pe piata RASDAQ (exclusiv tranzactiile incrucisate).
Vremea in care Unicapital realiza circa 70% din tranzactiile pe pietele secundare (primele luni din 1997) a intrat in istorie. Societatea si-a restrans reteaua teritoriala constituita inca dinaintea declansarii febrei colectarii certificatelor de actionar; din 70 de puncte de lucru raspandite in toata tara, astazi mai functioneaza 40 – 50. „Desi a incarcat volumul cheltuielilor, am pastrat reteaua teritoriala pentru ca strategia Unicapital este aceea a unei societati cu intindere nationala”, afirma Valeriu Velciu, presedintele firmei. Daca in 1997 intermedierea tranzactiilor cu actiuni aferente certificatelor a insemnat circa 80% din cifra de afaceri a Unicapital, anul trecut acest gen de tranzactii a avut o pondere de numai 30%. Firma mizeaza, in continuare, pe investitorii straini si pe investitorii sofisticati din Romania – persoane fizice cu resurse financiare si care fie isi asuma riscurile unor speculatii, fie se comporta ca niste investitori strategici, fiind interesati in preluarea controlului asupra unor companii cotate.
Cel mai bine reprezentata in teritoriu este Active International. Reteaua acesteia – constituita de 450 de puncte de lucru deschise in oficiile postale, la care se adauga inca 100 de puncte proprii – nu poate fi concurata decat de Gelsor si de Unicapital. Avantajul asigurat de aceasta infrastructura poate fi hotarator in cazul unor oferte publice de vanzare sau de cumparare de actiuni, ca si in cazul unei intentii de preluare a pachetului majoritar de catre o persoana interesata. Dupa Gelsor, Active a intermediat cele mai multe tranzactii pe parcursul anului trecut, fiind lider la capitolul numar de actiuni tranzactionate. Firma beneficiaza de apartenenta la grupul financiar Active din care face parte si o societate de administrare a trei fonduri deschise de investitii, ceea ce ii asigura ordine de vanzare si cumparare de actiuni in contul fondurilor.
O strategie diferita urmeaza Capital Securities Bucuresti. Societatea se concentreaza asupra tranzactiilor „grase”, cu pachete mari de actiuni. Ceea ce este vizibil si din faptul ca, dintr-un numar incomparabil mai mic de operatiuni decat al primelor zece SVM-uri, Capital Securities a inregistrat a treia valoare totala a tranzactiilor.
Impreuna cu Bankers Trust si cu Deutsche Morgan Grenfeld, Capital Securities a realizat primul „transfer” pe o piata de capital straina al unei companii cotate in Romania. Emiterea certificatelor de depozit global (GDR) Romcim pe piata londoneza a insemnat pentru SVM-ul bucurestean tranzactii de peste patru milioane dolari. Acestea au contribuit cu circa 40% la realizarea cifrei de afaceri pe anul 1998.
Gabaritul operatiunii Romcim a plasat in umbra celelalte proiecte reusite de Capital Securities: majorarile de capital la Unirea Iasi si Imsat, intermedierea ofertelor publice de vanzare a actiunilor Mopan Targu Mures si Imsat si a ofertelor de cumparare a titlurilor Biofarm, Mopan si Titan. Societatea nu si-a format o retea teritoriala si nici nu intentioneaza asa ceva. Clientela vizata este formata din fondurile straine de investitii, din persoanele fizice si juridice romane cu comportament de investitori strategici si din autorii proiectelor de anvergura – oferte publice, emisiuni de GDR, finantari prin piata de capital.
Reculul puternic al investitiilor si implicit al tranzactiilor pe pietele secundare de capital a dus la aparitia unei tendinte de specializare a SVM-urilor. Oferirea intregii game de servicii a ramas apanajul a doar trei – patru societati, suficient de solide pentru a rezista scaderii de ansamblu a activitatii bursiere si extrabursiere.
Tranzactiile cu actiuni sunt controlate de o mana de brokeri
4 februarie 1999, 12:00
Ultima modificare în 4 februarie 1999, 14:00
Piata secundara este dominata autoritar de 10 - 15 SVM-uri, investitorii institutionali sunt din ce in ce mai rari, ritmul colectarii certificatelor de actionar a scazut o data cu preturile actiunilor cotate, iar vanzarea, la Bursa sau pe RASDAQ, a pachetelor detinute de FPS este ocazionala. "Tortul" din care se servesc intermediarii de valori mobiliare s-a micsorat mult fata de ceea ce era in 1997, anul de varf (cel putin pana acum) al pietei de capital romanesti. Mult dorita finantare prin emi
Etichete: arhiva,
capital,
Capital Securities
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Productia de paste fainoase depaseste cu mult importurile
- Coalitia incompetentilor
- Bursa pregateste curatenia de iarna
- Patronii isi platesc tot mai scump pozitia
- Credite de dezvoltare
- Ortacii, prefectul si ardelenii
- Ajutoarele financiare externe s-au vanturat in numele reformei
- Petrom avanseaza spre Budapesta
- Marca romaneasca – obiectul disputelor intre colectionarii romani si straini
- Cartea de vizita reflecta personalitatea posesorului