Activitatea intermediarilor de pe piaţa de capital a fost influenţată luna trecută de lichiditatea mare a pieţei secundare Rasdaq, unde valoarea de tranzacţionare s-a triplat faţă de luna anterioară.

Valoarea zilnică a tranzacţiilor încheiate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă să se menţină scăzută, cu o medie de ordinul a cåteva milioane de euro, mult sub cea a anului trecut. Lichiditatea redusă face ca efectuarea unor transferuri cu pachete mai mari de acţiuni, inclusiv cele de pe piaţa secundară Rasdaq, să modifice de la o lună la alta topul intermediarilor. Aceasta este situaţia lunii iulie, cånd tranzacţiile încheiate de Raiffeisen Capital&Investment (RCI) cu societăţile Simcor şi Simbeton de pe Rasdaq au urcat casa de brokeraj pe prima poziţie în clasamentul intermediarilor. „Pe piaţa Rasdaq au fost efectuate cåteva tranzacţii speciale, pe care, însă, nu le comentăm, deoarece declaraţiile trebuie să le aparţină emitenţilor“, spune Dana Ionescu, preşedintele RCI.

Luna iulie a fost marcată de un nou val de scădere. Lichiditatea tranzacţiilor cu acţiuni a fost de numai 592,3 milioane lei, adică o medie zilnică de 25,7 milioane de lei (aproximativ şapte milioane de euro), mai puţin de jumătate faţă de media anului trecut, de 16 milioane euro. În acest an, doar luna aprilie a mai înregistrat o valoare a tranzacţiilor mai mică, cu un total de 561,1 milioane de lei, în timp ce luna cea mai productivă a fost ianuarie, cu un total de aproape 1,03 miliarde lei.

Efectul scăderii cotaţiilor poate fi observat cel mai uşor la numărul acţiunilor transferate. În prima lună a anului, volumul a fost de 1,008 miliarde de acţiuni şi aproape 150.000 de tranzacţii pentru lichiditatea de 1,03 miliarde lei. Luna trecută, volumul a fost mai mare, 1,112 miliarde acţiuni şi puţin peste 120.000 de tranzacţii, însă valoarea a coboråt la aproape jumătate, 592 milioane lei.

De altfel, valoarea medie lunară a capitalizării BVB, excluzånd Erste Bank, care a fost listată în februarie, a coboråt de la 69,6 miliarde lei, în ianuarie, pånă la aproximativ 60,9 miliarde lei, în iulie.

Lichiditate ridicată în luna iulie

RCI a intermediat tranzacţii cu acţiuni, drepturi şi obligaţiuni în valoare de aproape 187 milioane lei în iulie pe ambele pieţe de tranzacţionare, ajungånd pånă la un total de 841,5 milioane lei în primele şapte luni. Dacă valoarea tranzacţiilor de luna trecută a plasat compania pe primul loc în topul intermediarilor, pe întreg anul se situează pe locul al treilea, apropiat de locul secund ocupat anul trecut. Majoritatea operaţiunilor din primele şapte luni a fost efectuată pe piaţa principală a BVB, excepţie făcånd doar luna iulie, cånd tranzacţiile de pe Rasdaq au fost duble ca valoare faţă de cele de la BVB.

Astfel, transferurile cu acţiuni de pe piaţa secundară au însumat 121,48 milioane lei, în timp ce pe piaţa principală s-au ridicat la 57,2 milioane lei. Situaţia este normală pentru această perioadă. Scăderea masivă a cotaţiilor emitenţilor de la BVB îngheaţă majoritatea operaţiunilor, numărul celor care acceptă să våndă la preţuri atåt de mici fiind redus.

În acelaşi timp, investitorii care intenţionează să cumpere aşteaptă să vadă unde se opreşte coborårea, pentru a obţine cel mai bun preţ posibil. Creşterea valorii operaţiunilor de pe piaţa secundară este justificată de pierderile mult mai mici înregistrate de emitenţii de pe Rasdaq. Indicele compozit al acestor pieţe, Rasdaq-C, a scăzut doar 10,5% în primele şapte luni ale anului, mult mai puţin decåt acelaşi indice al BVB, BET-C, care s-a depreciat cu 34,2%.

Valoarea tranzacţiilor încheiate pe Rasdaq în iulie s-a ridicat la aproape 331 milioane lei, de trei ori mai mult decåt luna anterioară. Pe primul loc în topul intermediarilor de pe piaţa Rasdaq, luna trecută, este HTI Valori Mobiliare, cu un total de 146,1 milioane lei, urmată de Romcapital, cu 139,6 milioane lei, şi RCI.

Clujenii, lideri la derivate

Piaţa derivatelor a înregistrat mai puţine modificări. Pe piaţa derivatelor din Sibiu (Sibex), Broker Cluj Napoca continuă să fie pe primul loc după numărul de contracte încheiate, cu un total de 79.211 contracte, poziţie pe care o ocupă şi în clasamentul anual. Pe locul secund s-a clasat Estinvest, cu 75.374 de contracte, urmată de Vanguard, cu 74.345 de contracte. Numărul total de contracte încheiate la Sibex luna trecută a fost de 357.714, cu 51% mai mult decåt în luna precedentă şi cu 57% peste numărul contractelor din iulie 2007. Creşterea numărului de contracte continuă la bursa sibiană, impulsionată de necesitatea acoperirii riscului, dar şi de revenirea cotaţiilor din ultimele două săptămåni.

„Revenirea cotaţiilor pe plus a fost receptată bine de investitorii prezenţi pe piaţa Sibex, cu precădere de speculatorii care au exploatat traseul din ultimele zile prin deschideri de poziţii, urmate de marcări rapide, pentru a nu se expune unor riscuri suplimentare“, declară un broker citat de comunicatul Sibex.

Bursa de la Sibiu a mai anunţat, la sfårşitul lunii trecute, că a achiziţionat platforma de tranzacţionare necesară lansării pieţei spot de acţiuni şi titluri de stat, lansare ce va avea loc la începutul anului viitor. „Vor fi integrate pe o singură aplicaţie toate instrumentele financiare, derivatele, acţiunile şi titlurile de stat, precum şi produse noi, cum ar fi energia şi emisiile de bioxid de carbon“, spune Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex.

Pånă atunci, însă, va creşte şi numărul de contracte încheiate pe piaţa derivatelor a BVB, număr care a ajuns la aproape 8.500 în iulie. Pe piaţa derivatelor din Bucureşti, conduce Esteinvest, cu un număr de 2.511 de contracte încheiate, urmată de GM Invest, cu 1.399, şi Romcapital, cu 1.355 de contracte. Broker Cluj împarte locul al patrulea cu Target Capital, fiecare cu cåte 1.000 de contracte încheiate.

119-17398-28_teodorancuta_32c.jpg«Vor fi integrate pe o singură aplicaţie toate instrumentele financiare, derivatele, acţiunile şi titlurile de stat, precum şi produse noi.»
Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex

119-17399-28piatadecapital32.jpg