Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de miercuri în creştere, după ce administraţia Trump a dezvăluit marţi un plan de stimulare în valoare de 1.000 de miliarde de dolari iar Rezerva Federală a relansat un program destinat cumpărării de obligaţiuni emise de companii, potrivit agerpres.ro
Optimism de scurtă durată
Însă acest optimism s-a dovedit a fi unul de scurtă durată iar multe companii au lansat avertismente cu privire la impactul semnificativ asupra afacerilor de pe urma coronavirusului. La momentul suspendării tranzacţiilor, indicele S&P 500 afişa o scădere de 7,01%, indicele Dow Jones înregistra o scădere de 7,82% iar indicele Nasdaq era în declin cu 6,30%.
Prăbuşirea indicelui S&P 500 a declanşat în mod automat un mecanism de întrerupere a tranzacţiilor timp de un sfert de oră, în ideea de a permite jucătorilor de pe piaţă să se calmeze. Acest mecanism a fost utilizat de mai multe ori în cursul ultimei săptămâni.
Dacă la reluarea tranzacţiilor indicele S&P 500 înregistrează o scădere de 13% va fi declanşată o nouă suspendare de 15 minute.
Răspândirea pandemiei de coronavirus
Pe măsură ce pandemia de coronavirus se răspândeşte în SUA şi afectează lanţurile de aprovizionare şi călătoriile, investitorii sunt preocupaţi de efectele asupra economiei.
Estimările cu privire la durata pagubelor au fost prelungite până la vară. Japonia este deja în recesiune, o situaţie similară este iminentă în Europa iar SUA vor intra în recesiune în al doilea trimestru, susţin analiştii de la IHS Markit.
În paralel, coronavirusul a crescut şansele unei scăderi anuale semnificative a cererii de petrol susţin analiştii de la Goldman Sachs. Miercuri cotaţia barilului de petrol WTI a atins cel mai redus nivel din ultimii 18 ani iar cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a coborât la minimul ultimilor 16 ani.