Casa de brokeraj X-Trade Brokers România a anunțat că intenționează să își majoreze valoarea tranzacțiilor din țara noastră până la un minim de 15 miliarde euro în marjă (o tranzacție se efectuează cu un efect de levier de până la 1 las 100), adică o creștere de 66% în condițiile în care, în 2009, valoarea tranzacților s-a ridicat la nouă miliarde de euro.
„Piața românească reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru X-Trade Brokers, din două motive: ca și companie, ne adresăm celor cu venituri medii și peste medie, România fiind o piață importantă din acest punct de vedere; în al doilea rând- românii sunt foarte dornici să învețe să tranzacționeze, așa încât <<deficitul>> de informare și formare privind piețele de capital, instrumentele financiare etc poate fi recuperat”, a declarat Victor Safta, director general X-Trade Brokers.
Pe platforma online X-Trade se efectuează tranzacții cu contracte pentru diferență (CFD), cu o marjă 1% până la 20%. Pentru tranzacțiile din piața valutară marja este de 1%, adică este necesar un depozit de 1.000 de euro pentru tranzacții în valoare de 100.000 de euro. Suma minimă pentru deschiderea unui cont este de 2.000 de lei. „Se poate tranzacționa însă și cu mai puțin, suma minimă fiind de 100 de euro”, spune Victor Safta. Volumul real rulat în tranzacții a fost de peste 70 milioane euro în 2010.
Compania de brokeraj se bazează pe componenta educațională a programelor pentru atragerea de noi clienți. „România este o piață cu potențial, avem mult de recuperat în privința educației în domeniul piețelor financiare”, arată directorul X-Trade, care precizează că, în primii doi ani de activitate, peste 16.000 de persoane au participat la programele de instruire organizate, mai exact peste 300 de seminarii în toată țara.
„După doi ani de prezență am ajuns să avem vârfuri de tranzacționare de peste un miliard de euro pe lună în marjă. În plus, și la randamente românii încep să stea din ce în ce mai bine, ajungând la 102% pe an. În Polonia, după opt ani de programe educaționale randamentele cele mai bune depășesc 500% pe an”, spune Victor Safta.
Pentru cei interesați de piața Forex trebuie însă precizat că riscurile sunt la fel de mari ca și posibilele câștiguri, tranzacționarea în marjă fiind o armă cu două tăișuri.