Bursa de valori de la Budapesta a decis să suspende joi de la tranzacţionare acţiunile grupului bancar OTP Bank Nyrt. în condiţiile în care un vânzător neidentificat a scos la licitaţie un pachet de 5% din acţiunile celei mai mare bănci ungare, transmite Bloomberg.
Firma ungară de brokeraj Equilor Befektetesi Zrt. a informat că între orele 12 am şi 4,30 pm va oferi la vânzare peste 14 milioane acţiuni OTP Bank la un preţ nominal de 100 de forinţi (0,32 euro) pe acţiune în numele unui client neidentificat. Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că vânzătorul ar putea fi Agenţia care se ocupă de gestionarea activelor statului din Ungaria (MNV), având în vedere că pachetul de acţiuni scos la vânzare este identic cu participaţia deţinută de Guvernul ungar la OTP.
Executivul de la Budapesta a preluat 14,091 milioane acţiuni OTP după ce în 2011 a preluat activele fondurilor private de pensii.
'Este vorba de un pachet mare. Nu ştim cine este vânzătorul dar pe baza pachetului oferit este rezonabil să presupunem că este vorba de Agenţia care gestionează activele statului', a declarat Gyurcsik, analist la Concorde, cea mai mare firmă de brokeraj din Ungaria.
Pe lângă MNV, alte entităţi care deţin cel puţin 14 milioane de acţiuni OTP sunt Lazard Ltd. (5,04%), Groupama SA (8,22%), MOL (8,57%) şi fostul director de la OAO Gazprom, Megdet Rahimkulov (8,85%).
Titlurile OTP au înregistrat o creştere de 49% în acest an, după ce Guvernul ungar a promis că la începutul lui 2016 va diminua cea mai mare taxă pe bănci din Europa. Graţie creşterii din acest an, acţiunile OTP au ajuns la un nivel înregistrat ultima dată în 2011, ceea ce înseamnă că dacă statul ungar le va vinde acum va fi în situaţia de 'break even' dacă sunt incluse şi dividendele, a precizat Norbert Harcsa, trader la Ipopema Securities.
OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice. OTP Bank România a înregistrat în 2014 un profit ajustat după impozitare de 11 milioane de lei, la venituri nete de 279,2 milioane de lei.
SURSA: Agerpres