Fondurile de investiţii şi-au tăiat cea mai mare felie din proiectele şi tranzacţiile anului trecut de pe piaţa imobiliară, primele „deal-uri“ ca mărime implicând jucători de pe piaţa de private equity.

Recordul îl deţine preluarea centrului comercial City Mall, al treilea mall ca mărime din Capitală, printr-o tranzacţie de 103,5 milioane euro, de către fondul de investiţii australian APN Funds Management. La rândul ei, achiziţia de către fondul austriac de investiţii Europolis a două imobile de birouri din proiectul Sema Park, pentru 90 milioane de euro a doborât un record anterior, înregistrat tot anul trecut de Charles de Gaulle Plaza. Clădirea a fost achiziţionată contra sumei de 80 de milioane de euro de către GLL Real Estate, administratorul fondului de investiţii Accession Fund, care a preluat participaţiile deţinute de Avrig 35, dezvoltatorul proiectului şi fondul austriac de investiţii CA Immo.

Tot CA Immo a cumpărat, pentru suma de 50 de milioane de euro, clădirea de birouri Bucharest Business Park de la dezvoltatorul Portland, iar imobilul Millenium Business Center a fost cumpărat, cu 40 milioane euro, de către fondul britanic de investiţii imobiliare European Convergence Property Company.
Profiturile dezvoltatorilor care şi-au valorificat anul trecut investiţiile au fost substanţiale în cazul clădirilor de birouri şi spaţiilor industriale, dar şi al ansamblurilor rezidenţiale. Dezvoltatorul Millennium Bussines Center, firma Aegek din Grecia, a realizat un profit substanţial din vânzarea clădirii, în condiţiile în care a investit 25 de milioane de dolari, iar tranzacţia s-a ridicat la 40 de milioane euro. Alte tranzacţii importante din 2006 au fost achiziţionarea clădirilor TGV Tower şi Construdava Business Center de către Charlemagne Capital, pentru 43 milioane euro.Şi în ceea ce priveşte proiectele mari, cum ar fi complexele comerciale, fondurile de investiţii au ţinut capul de afiş al tranzacţiilor în 2006.

Achiziţii de proiecte pe hârtie

Fondurile nu s-au rezumat doar la a achizţiona proiecte „la cheie“. Trigranit Holding a vândut complexul comercial Polus Center Cluj, aflat în construcţie, fondului austriac de investiţii Immoeast. Valoarea totală a investiţiei va fi de 210 milioane de euro, printr-un contract de tip „forward purchase“, prin care fondul va achiziţiona proiectul treptat, în funcţie de gradul de realizare a lucrărilor şi de cel de ocupare. Compania RED Management a demarat în toamna anului trecut la Baia Mare construcţia unui ansamblu imobiliar care va include un mall, un hotel şi trei clădiri de birouri, proiect de circa 75 de milioane de euro. Acţionarii RED sunt fondurile de investiţii Warburg Pincus (SUA), unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, cu un capital de peste zece miliarde de dolari, şi GED Capital din Spania. Cele două fonduri au planificat investiţii pe piaţa imobliară românească în jurul a 380 de milioane de euro, mai ales în oraşele din provincie şi pe toate segmentele pieţei. Toate acestea vor fi derulate prin RED Management.
De asemenea, compania britanică de investiţii imobiliare Equest Balkan Properties a preluat, la începutul anului trecut, Moldova Mall, pentru 34,5 milioane euro.

Spaţiile comerciale, mai căutate decât birourile

În premieră pe piaţa imobiliară românească, anul trecut, tranzacţiile cu spaţii de retail au depăşit valoarea achiziţiilor de clădiri de birouri, atrăgând în total circa 400 milioane euro, în timp ce valoarea tranzacţiilor a fost de aproximativ 210 milioane de euro, conform unei analize a companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox. Pe ansamblu, tranzacţiile imobiliare au crescut anul trecut de peste patru ori comparativ cu 2005, depăşind valoarea de 800 de milioane de euro. Singura stagnare s-a înregistrat în segmentul spaţiilor industriale, unde s-au consemnat doar două tranzacţii, nivelul acestui segment ridicându-se la aproape 20 de milioane de euro, potrivit DTZ Echinox. Una dintre acestea a fost realizată însă de fondul de investiţii Central-European Industrial Fund, care a cumpărat Phoenix Business Park contra opt milioane de euro.
Dar valoarea tranzacţiilor de anul trecut va fi depăşită în 2007, spun specialiştii pieţei imobiliare, când se aşteaptă mai multe proiecte de peste 100 de milioane de euro fiecare. Majoritatea vor fi derulate cu banii fondurilor de investiţii. 

366,5 milioane de euro
a fost valoarea cumulată a primelor cinci tranzacţii de pe piaţa imobiliară în anul trecut. Cumpărătorii au fost fonduri de investiţii, aceste achiziţii totalizând mai mult de o treime din totalul tranzacţiilor din 2006

În cifre

RECORD Fondurile de private equity au ţinut capul de afiş al investiţiilor imobiliare de pe piaţa românească în 2006 şi urmează să rămână vedetele segmentului şi în acest an. Cea mai mare tranzacţie cu clădiri de birouri a fost preluarea de către Europolis a două construcţii în Sema Park pentru suma de 90 de milioane de euro.

INVESTIŢIE Pe piaţa spaţiilor comerciale, Trigranit Holding a vândut complexul comercial Polus Center Cluj, nefinalizat, în cadrul unui contract „forward purchase“, în urma căruia Immoeast va achita 210 milioane de euro, pe etape.

PROFIT Randamentele investiţiilor anului trecut pe piaţa imobiliară au fost în jurul a 8% şi chiar mai ridicate,
9% în cazul preluării Moldova Mall de către Equest. Pentru acest an, analiştii pieţei se aşteaptă ca randamentele să scadă până la valori de 7% – 7,5%, dar şi acestea se situează încă peste cele oferite de piaţa vest-europeană.

Top Tranzacţii

Cele mai importante tranzacţii ale anului trecut au avut protagonişti fondurile de investiţii.

Activ/ Cumpărător Suma (euro)
CITY Mall / APN 103,5 mil.
SEMA Park / Europolis 90 mil.
CDG Plaza / Accesion Fund 80 mil.
Bucharest BP / CA Immo 50 mil.
TGV Tower, Construdava BC /Charlemagne Capital 43 mil.
Millenium BC /European Convergence 40 mil.