Glencore a oferit 2,8 acțiuni noi pentru fiecare acțiune Xstrata, într-un acord în care toate acțiunile vizează fuziunea părților, a spus compania. Interesant e faptul că președintele executiv al Xstrata, Mick Davis, va prelua poziția de CEO al noului grup format, în timp ce președintele Glencore, Ivan Glasenberg, va fi președinte executiv adjunct.
Xstrata este un concern elvețian din domeniul minier, având sediul central în Zug, Elveția. Glencore este o companie multinațională din domeniul minier și cel mai mare trader de materii prime din lume. Glencore are sediul central tot în Elveția, la Baar, și este listată pe bursele din Londra și Hong Kong.
Glencore, care deţine deja 34% din Xstrata, şi-a evaluat ţinta preluării la 39,1 miliarde lire sterline.
Aprobarea tranzacției va crea o entitate cu vânzări de 209 miliarde dolari în 2012, combinând rețeaua globală a Glencore pentru tranzacționarea energiei, metalelor și produselor agricole cu capacitatea Xstrata din domeniul minelor de cărbune, cupru și zinc.
Acordul a determinat speculații privind preluări viitoare în domeniul minier în condițiile în care cei doi președinți executivi pregătesc compania pentru a concura cu giganții BHP Billiton și Rio Tinto Group.
“Acest lucru pare a fi un nou model global de afaceri. Nu aș fi surprins deloc dacă vedeți acest nou gigant care vine și va mătura celelalte companii”, a declarat pentru Bloomberg Ian Kramer, director pe resursele natural și de energie din cadrul KPMG.
Acționarii Xstrata vor deține 45% din entitatea combinată care se va numi Glencore Xstrata International Plc.
Fuziunea evaluează fiecare acțiune Xstrata la 1.290,10 penny și întreaga companie la 39,1 miliarde lire sterline.
Prețul la este preluată compania Xstrata are o primă de 23% față preţul mediu la care s-au încheiat fuziuni şi achiziţii în domeniul minier în 2011, potrivit datelor analizate de Bloomberg.
Noua entitate formează un grup cu resurse natural de 90 miliarde dolari, complet integrat de la extracția minieră, stocare, transport și logistic până la marketing și vânzări, a spus compania.
Ziarul Telegraph scria săptămâna trecută că Glencore va fuziona cu Xstrata printr-un acord de 81 miliarde dolari (51 miliarde lire sterline), ceea ce s-a demonstrat a fi supraestimat cu mult.