Echilibrarea dintre cererea și oferta de energie, din ce în ce mai dificilă
Dan Pirsan a spus că balansarea cererii și ofertei de energie, în special de energie electrică, va deveni mai dificilă în viitor, pe măsură ce ponderea surselor regenerabile crește. El a argumentat că furnizarea de energie electrică din tehnologiile eoliene și solare este în mod inerent variabilă.
„Balansarea cererii şi ofertei de energie, în special de energie electrică, va deveni mai dificilă în viitor, pe măsură ce ponderea surselor regenerabile creşte, deoarece furnizarea de energie electrică din tehnologiile eoliene şi solare este în mod inerent variabilă. Sistemele Energetice Naţionale se vor adapta la aceste noi provocări şi oportunităţi iar România nu va fi o excepţie.
Trebuie să trecem de la discuţii despre tehnologii avansate la implementarea acestora. Investiţiile în infrastructura de distribuţie şi transport, în stocare şi în SMART GRID sunt obligatorii. România are cel mai mic consum de energie electrică din Europa pe cap de locuitor şi dacă dorim să facem tranziţia către o economie verde va fi nevoie să creştem acest consum în detrimentul consumului de combustibili fosili (gaze, lemne, etc)”, a explicat el, potrivit unui comunicat al APCE.
Potrivit sursei citate, tranziția către un sistem energetic neutru din punct de vedere climatic va produce schimbări semnificative în sistemul energetic.
Diferențele dintre sistemele energetice actuale și cele neutre
Documentul evidențiază și principalele diferențe dintre sistemele energetice actuale bazate pe combustibili fosili și sistemele energetice neutre din punct de vedere climatic prevăzute pentru viitor.
În acest sens, în contextul eforturilor de decarbonizare, se preconizează că electricitatea va deveni sursa dominantă de energie. În același timp, utilizarea gazelor naturale și a combustibililor fosili, precum benzina și motorina, va scădea treptat în importanță.
În același comunicat, se arată că electrificarea este esențială pentru obținerea unei decarbonizări complete. Printre tehnologiile promițătoare pentru atingerea acestui obiectiv se numără pompele de căldură destinate atât locuințelor, cât și industriei, producerea de hidrogen verde și vehiculele electrice.
APCE a explicat că sistemul actual de energie electrică este determinat de cerere. Producția poate fi ajustată în funcție de fluctuațiile acesteia, mai precizează sursa citată. Cu toate acestea, în viitor, sistemul de energie electrică va fi determinat de ofertă. Totodată, cantitatea de energie produsă din surse solare și eoliene va depinde de ora din zi, de sezon și de condițiile meteorologice. Acest lucru înseamnă că producția fluctuantă și nepredictibilă trebuie să fie corelată cu cererea, mai degrabă decât invers.
În prezent, producția de energie electrică este centralizată
Potrivit sursei citate, în sistemul energetic actual, producția de energie electrică este centralizată. Aceasta este generată în principal în câteva centrale mari, care produc cantități mari de energie. În viitor, însă, sistemul energetic va deveni mai descentralizat, cu o multiplicare a locațiilor de producție care vor produce cantități mai mici de energie. Instalațiile fotovoltaice montate pe acoperișuri și parcurile eoliene mai mici, integrate în rețeaua de medie tensiune, sunt exemple de producție descentralizată.
În prezent, un număr restrâns de mari companii energetice domină piața energiei. În contrast, descentralizarea oferă oportunități pentru o gamă mai largă de entități să devină jucători pe piața energetică. De asemenea, se conturează posibilitatea de a avea proprietate locală. Iar acest lucru poate aduce beneficii sociale în comparație cu controlul centralizat exercitat de marile companii energetice.