După cum arată Forbes într-o analiză, în Germania, inundațiile din 2021 au provocat pagube de 1,4 miliarde de dolari căilor ferate, oprind circulația mărfurilor și perturbând lanțurile de aprovizionare. În California, incendiile au forțat PG&E să intre în faliment, cu datorii de 30 de miliarde de dolari.

Seceta din 2022 a redus capacitatea de generare a hidroenergiei din Sichuan cu 20%, forțând Toyota și Foxconn, care se bazau pe această aprovizionare, să oprească producția din fabricile lor. Acum, incendiile care au mistuit Hollywood-ul înseamnă 20 de miliarde de dolari în daune plătite de asiguratori.

Aceste exemple sunt din ce în ce mai multe, amintind că schimbările climatice nu sunt doar o problemă de mediu, ci și una economică. Forumul Economic Mondial estimează că impacturile climatice au costat lumea 3,6 trilioane de dolari, începând din 2000. Aceste costuri în creștere subliniază urgența acțiunii, nu doar pentru a proteja planeta, ci și pentru a proteja economiile și mijloacele de trai, scrie Forbes.

Efectele de undă

Un status quo-ul energetic nu este doar riscant, ci nesăbuit. În cadrul traiectoriilor actuale, întreprinderile se confruntă cu riscuri în cascadă pentru operațiunile și lanțurile de aprovizionare din cauza impactului climatic. Încălzirea necontrolată ar putea pune în pericol 5% până la 25% din venitul net, până în 2050, în funcție de sector și de geografie. Industriile cu infrastructură grea sunt expuse în mod deosebit, de la energie la transport până la agricultură.

Efectele de undă – pierderea locurilor de muncă, prețuri de consum mai mari și instabilitate economică – vor perturba comunitățile și vor eroda încrederea publicului. Pentru întreprinderi, daunele aduse comunităților și furnizorilor și clienților nepregătiți pentru riscurile climatice sunt mult mai costisitoare decât impactul fizic asupra propriilor active.

Tranziția energetică nu se blochează

Multe companii se confruntă în acest moment cu o incertitudine politică și economică fără precedent, navigând în peisaje cu reglementare complexe în timp ce se luptă cu impactul imediat al dezastrelor climatice. Este o perioadă dificilă, cu imprevizibilitate uriașă, într-o societate polarizată.

Asta nu înseamnă că tranziția energetică se blochează. Instrumentele pentru a preveni alte daune sunt la îndemână. Energiile regenerabile au apărut ca cea mai ieftină sursă de energie pe majoritatea piețelor. Bateriile și vehiculele electrice sunt tot mai competitive. Inovațiile în tehnologia curată se extind, oferind o cale de înlocuire a combustibililor fosili și de a construi lanțuri de aprovizionare mai rezistente. Mii de companii se îndreaptă deja în această direcție. Peste 18.200 de întreprinderi iau măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice prin inițiative precum Science Based Targets și SME Climate Hub. Peste 260 s-au angajat să elimine treptat combustibilii fosili. Și nu sunt gesturi simbolice. Sunt strategii pragmatice, bazate pe înțelegerea faptului că tranziția energetică nu este bună doar pentru planetă, ci și pentru afaceri.

În acest an, sute de țări își vor actualiza și planurile climatice (NDC), stabilind cursul pentru următorii cinci ani. 

Riscuri și oportunități

Pentru companii, riscurile și oportunitățile sunt la fel de mari. Piața de vehicule electrice (EV) din China este o poveste de succes la nivel mondial, demonstrând cât de bine pot investițiile și inovația să conducă la decarbonizarea rapidă. Ținta oficială a Beijingului, stabilită în 2020, ca vehiculele electrice să reprezinte 50% din vânzările de mașini până în 2035, va fi atinsă cu 10 ani înainte de termen. Acest lucru perturbă piața auto, reducând importurile de mașini europene și americane în China și extinzând exporturile chineze de VE accesibile în lume. BYD din China a raportat vânzări de 1,76 milioane de vehicule electrice în 2024.

Aceleași tehnologii care reduc emisiile creează și locuri de muncă, stabilizează lanțurile de aprovizionare și stimulează reziliența economică. Tranziția la energie curată nu este o povară, ci o oportunitate.

2025 abia a început, dar fiecare fracțiune de grad contează și fiecare decizie – fie în sălile de consiliu, fie în cabinetele guvernamentale – va face diferența. Trecerea de la combustibilii fosili la energia curată este o realitate, cu multiple beneficii în ceea ce privește securitatea energetică și prosperitatea economică, subliniază Forbes.