Japonia, independentă energetic abia prin 2060

Japonia, un importator semnificativ de cărbune și gaze naturale lichefiate (GNL), ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic până în 2060 datorită extinderii energiei solare, eoliene și a sistemelor de stocare a energiei pe baterii, conform afirmațiilor lui Jarand Rystad, directorul general al firmei de consultanță Rystad Energy, transmise de Reuters.

În prezent, Japonia importă majoritatea resurselor sale energetice, aprovizionându-se în principal din Orientul Mijlociu, Australia și Statele Unite. Strategia Guvernului japonez prevede reducerea proporției cărbunelui și a gazelor naturale lichefiate sub 40% din mixul energetic până în 2030, comparativ cu peste 60% în prezent.

Cu toate acestea, analiștii susțin că ritmul actual de atingere a acestui obiectiv este prea lent.

Gândirea actuală a autorităților nipone este că trebuie să importe energie deoarece țara nu dispune de resurse energetice proprii. Însă, odată cu dezvoltarea tehnologiilor din domeniul energiei regenerabile, cred că această concepție nu mai este valabilă, a declarat Rystad pentru Reuters.

Trebuie menținut ritmul

Conform datelor furnizate de Rystad, până în 2060, Japonia ar putea avea suficientă energie dacă sursele de generare ar proveni din energia solară (45%), eoliană (30%), hidro (5%), biomasă (5%) și combustibili sintetici lichizi (15%).

Tot ceea ce trebuie să facă Japonia este să continue să instaleze capacități de energie solară la același ritm ca înainte de 2020. Din 2014, autoritățile nipone au instalat între 10 și 12 gigawați (GW) anual, explică Rystad.

Anul trecut, Japonia a adăugat noi capacități de energie solară de aproximativ 4 GW, ducând totalul la 87 GW, al treilea cel mai ridicat nivel din lume după China și Statele Unite.