Nevroticismul conduce la mai multe întreruperi ale comportamentului sedentar
Conștiinciozitatea și extraversiunea ridicate conduc la durate mai lungi de activitate fizică și comportament sedentar, în timp ce nevroticismul conduce la mai multe întreruperi ale comportamentului sedentar.
Studiul a examinat personalitatea acelorași persoane la 33, 42, 50 și 61 de ani. Acesta a creat profiluri de personalitate cu combinații unice de nevroticism, extraversiune, conștiinciozitate, deschidere și agreabilitate. Rezultatele sunt raportate în International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
„Am identificat cinci profiluri de trăsături de personalitate: rezilient, fragil, supracontrolat, subcontrolat și obișnuit”, concluzionează Katja Kokko.
Cercetările anterioare asupra acelorași date au conectat profilurile de personalitate la sănătatea autoevaluată.
„Persoanele care aparțineau profilului rezilient aveau cel mai înalt nivel de sănătate autoevaluată, în timp ce cele cu profil fragil aveau cel mai scăzut nivel de sănătate autoevaluată”.
Pentru prima dată, studiul a asociat profilurile trăsăturilor de personalitate cu parametrii activității fizice zilnice și ai comportamentului sedentar la vârsta de 61 de ani. Activitatea fizică și timpul de sedentarism ale profilurilor de personalitate au variat, scrie MedicalXpress.
Persoanele reziliente au acumulat activitate fizică și comportament sedentar pe durate mai lungi, în timp ce persoanele fragile și-au întrerupt mai des comportamentul sedentar.
„Constatările pot indica faptul că persoanele cu un profil rezilient, caracterizat prin conștiinciozitate și extraversiune ridicate, se angajează mai probabil în activități sportive programate”, spune Johanna Ahola, doctor.
Acest nevroticism este legat de stilul de viață sedentar
Cu toate acestea, persoanele cu un profil fragil, cum ar fi nevroticismul ridicat, se pot simți inconfortabil fiind inactive și preferă activitatea ușoară.
„Nevroticismul este legat de stilul de viață sedentar. Cu toate acestea, în studiul nostru, persoanele fragile și-au întrerupt adesea activitatea sedentară, ceea ce este sănătos.”
Într-un studiu anterior, caracteristicile personalității și raportul dintre activitatea fizică și comportamentul sedentar au fost legate de riscul de mortalitate la adulții de peste 50 de ani. Atunci când activitatea fizică moderată până la viguroasă a depășit 10% din timpul sedentar, riscul de mortalitate pe 10 ani a scăzut mai abrupt.
„Deși nu au existat diferențe semnificative din punct de vedere statistic între tipurile de personalitate în ceea ce privește activitatea fizică, comportamentul sedentar sau raporturile lor, rezultatele sunt intrigante.
Investigația noastră a găsit ratele favorabile ale persoanelor rezistente și obișnuite pe baza cunoștințelor disponibile”, mai spune Ahola.
Acest studiu se bazează pe studiul longitudinal Jyväskylä al personalității și dezvoltării sociale, care a urmărit aceleași persoane timp de aproape 50 de ani. Cercetarea a fost condusă de profesorul Lea Pulkkinen din 1968 până în 2012 și de directorul de cercetare Kokko din 2013.