România se numără printre țările in care serviciile medicale private sunt cel mai puțin accesate de populatie, alături de Olanda, Canada, Ucraina, Indonezia, China, Irlanda, Tailanda, Lituania, Franta și Germania, potrivit studiului IriS Global Health, coordonat în România de către ISRA Center
Aproximativ 17% dintre români au mers anul acesta la clinici sau spitale private, comparativ cu 73% dintre români, care au mers anul acesta cel puțin o dată la medicul de familie din sistemul de stat . Romania.
Potrivit studiului, românii cheltuie, în medie, 100 de lei pe lună pentru afectiuni cronice, suma variind între 75 lei pentru cei cu vârsta între 20 și 29 de ani și 110 lei pentru cei cu vârsta între 50 și 60 de ani. Pentru afecțiuni ușoare sau acute (raceală și gripă, migrene, indigestii) românii plătesc în medie 23 de lei pe lună.
87% dintre români sunt mulțumiți de medicul lor de familie, iar coroborând această informație cu satisfactia față de sistemul medical (care este de doar 6%), studiul concluzionează că se poate spune ca mai degrabă este criticat sistemul medical românesc decât calitățile oamenilor care lucrează în sistem. Pacienții români (64%) se bazează mai mult pe medic pentru a lua decizia de tratament pentru ei, la fel ca cei din India, Egipt, Indonezia, Chile, Turcia și Lituania.
De asemenea, România este una dintre țările în care pacienții se tratează mai mult după ureche, 35% dintre ei apelând la informații despre sănătate obținute de la prieteni și rude.
ISRA Center a coordonat în România studiul IriS Global Health, care a fost realizat în 28 de țări membre ale rețelei Iris Network.