Anual, peste 10.000 de români merg în străinătate pentru intervenții și tratament medical. Dintre aceștia, în jur de 1.500 merg la Centrul Medical Anadolu din Istanbul, Turcia.
Aici se practică una dintre cele mai avansate metode chirurgicale, numite "Cyber knife", care presupune operații de mare precizie efectuate cu ajutorul roboților medicali. În curând, medicii români ar putea avea acces măcar la cunoștințele medicilor de la Anadolu. Centrul medical este specializat în chirurgia laparoscopică şi robotică și are o abordare bazată pe echipe multidisciplinare, care asigură diagnosticarea rapidă şi aplicarea tratamentelor optime, economisind timp critic pentru pacienţi.
"Scopul nostru este ca în curând să avem în România o prezență fizică directă, fără intermediari", a declarat Asli Akyavaș, directorul serviciului pentru pacienți internaționali din acdrul clinicii Anadolu. Decizia înființării unui astfel de departament a venit după ce s-a înregistrat o creștere cu 80% a pacienților străini în 2010. În 2011, numărul pacienților străini a ajuns la 4.500, dintre care 1.500 sunt români.
Reprezentanții Anadolu Medical Center au venit la București pentru a prezenta lumii medicale român factorii cei mai importanţi pentru îmbunătăţirea ratei de succes în tratamentul cancerelor ginecologice, mai ales că România, spun ei, „prezintă probleme particulare în acest sens”. Nu mai departe de trei săptămâni, bolnavii de cancer din România au rămas fără medicamente esențiale pentru calmarea durerilor, odată cu plecarea unui mare importator din România.
CNAS decontează tot mai puține tratamente în străinătate
Potrivit unui sondaj făcut la nivel european, 60% dintre români consideră că sunt îndreptățiți să beneficieze de tratament în clinici din Occident. Totuși, nu toți cei care au nevoie de intervenții în străinătate pot recupera banii cheltuiți acolo de la statul român, în condițiile în care bugetul alocat de CNAS pentru acest segment scade de la an la an. Din 2008 incoace, numărul tratamentelor decontate integral sau parțial de CNAS a scăzut semnificativ. Acum 3 ani, CNAS soluționa 3.300 de cazuri, iar în 2010 a ajuns la doar 2.000 de cazuri. Dacă în 2010 au fost alocate 4,5 milioane de euro pentru bolnavii care au nevoie de tratamente în străinătate, în 2011 au fost alocate doar 2,9 milioane de euro. Anul acesta, suma a revenit la valoarea din 2010, însă bugetul alocat pentru primul trimestru, de 1,1 milioane de euro, s-a epuizat.