În timp ce majoritatea companiilor medicale au pariat pe utilizarea unui vaccin în lupta contra pandemiei, Pfizer încearcă să dezvolte un tratament bazat pe folosirea unei simple pastile.
Tratamentul care schimbă regulile jocului în lupta cu pandemia!
În timp ce majoritatea agenților antivirali utilizați în tratarea COVID-19 au drept țință tratarea simptomelor, o pastilă dezvoltată de către Pfizer urmează o cu totul altă abordare: eliminarea virusului SARS-CoV-2.
Virușii precum SARS-CoV-2 sunt nevoiți să intre într-o celulă gazdă pentru a se reproduce. Acest lucru este realizat printr-o proteină spike, aflată pe suprafața lui, pentru a se atașa la celulă. Mai apoi, utilizează proteinele celulei pentru a se infiltra.
Cum poate fi eliminat SARS-CoV-2?
Odată intrat în celulă, SARS-CoV-2 îi dă jos învelișul exterior și eliberează ARN-ul viral. Acesta acționează precum șablon, permițându-i astfel virusului să se reproducă înainte de a infecta alte celule. Totuși, virusul este vulnerabil în fața unei posibile intervenții, la orice moment din ciclul vieții sale, explică theconversation.com
Acest lucru se datorează faptului că SARS-CoV-2 conține o enzimă vitală în procesul său de reproducere: 3CLpro. Această protează este aproape identică cu cea utilizată de către virusul SARS-CoV-1 și MERS.
Astfel, o pastilă care poate elimina 3CLpro va reuși să prevină procesul de reproducere al virusului. Trebuie menționat că un astfel de medicament ar fi util și în cazul altor coronavirusuri deja existente sau care ar putea apărea în viitor. Amintim că inhibitorii au fost utilizați în trecut pentru a trata infecțiile virale, mai ales cele cronice precum HIV sau hepatita C.
Acest tratament a mai fost propus în trecut, la începutul pandemiei. Cu toate acestea, medicamentul utilizat în cazul HIV s-a dovedit a fi ineficient, probabil din cauza unui nivel prea scăzut pentru a putea funcționa în fața SARS-CoV-2. De asemenea, în cazul în care doza ar fi mărită, aceasta ar putea produce și mai multe efecte secundare.
Oamenii de știință au propus și utilizarea remdesevir, un medicament antiviral utilizat inițial pentru a trata Ebola. În acest caz, s-a dovedit că Remdesivirul întârzie abilitatea virusului de a se reproduce.
Sursă foto: Pexels.com