Toxina botulinică este cea mai toxică substanță cunoscută omului, se află pe lista armelor biologice, iar o cantitate de circa 100 de nanograme (dacă vă este greu să calculați, un nanogram reprezintă a miliarda parte dintr-un gram) poate ucide un om de 90 de kilograme. În același timp, o cantitate infinit mai mică îi poate ferici pe cei care vor să amâne măcar câțiva ani efectele îmbătrânirii.
„Asta a fost tot? Mi s-a părut extraordinar, nu doare deloc“, spune una dintre pacientele Ioanei Drăgoicea, chirurg plastician în cadrul institutului de înfrumusețare My Center. Tocmai a fost injectată cu Botox în 10-15 locuri, s-a ridicat deja din pat și nu-i vine să creadă că intervenția nu a durat mai mult de zece minute. Are în jur de 50 de ani, implanturi în buze, sprâncene tatuate permanent, iar pentru primăvară pregătește o operație de corectare a pleoapelor. Dintre toate, însă, intervenția cu Botox i s-a părut cea mai simplă, chiar dacă, în afară de punga de gheață pe care o ține pe frunte, intervenția nu pare să fi avut vreun efect. „Rezultatele nu apar imediat, ci în cinci-șase zile. După două săptămâni, se înregistrează efectele optime, care durează ulterior între patru și șase luni. Intervalul acesta depinde mult de felul de viață al pacientului, dacă fumează, se expune la soare, bea alcool“, precizează Ioana Drăgoicea.
Un pacient din zece e bărbat
Zilele acestea, Cătălin Botezatu declara că unul dintre trucurile prin care se menține în formă este administrarea periodică de injecții cu Botox și acid hialuronic. Cazul lui este mai degrabă atipic, ținând cont că, din totalul pacienților români, doar 10% sunt bărbați. În rest, așa cum spunea Simona Brana, business manager în cadrul Allergan (producătorul Botox, adus sub denumirea de  Vistabel în România), la momentul intrării pe piața autohtonă, la finalul anului trecut, „este vorba de acea categorie de femei care lucrează în bănci, persoane care au soarta în propriile mâini, au reuşit în business și îşi dau seama că timpul trece pe lângă ele. De regulă, sunt persoane cu venituri peste medie, independente financiar, bine informate și interesate de aspectul lor exterior“.
Tratament în pauza de masă
În România, numărul celor care au urmat până acum un tratament de reducere a ridurilor cu toxină botulinică este încă de ordinul miilor. Prin comparație, în 2009, 472.000 de britanici au urmat aceste proceduri, dublu față de cifrele înregistrate în anul anterior.
Cel mai probabil, însă, românii vor începe, la rândul lor, să apeleze în număr mai mare la această formă rapidă de înlăturare a efectelor îmbătrânirii. Cu atât mai mult cu cât, după cum spune Ioana Drăgoicea, „ca și în alte ramuri ale medicinei, tratamentele noninvazive sunt cele mai populare, pentru că toți pacienții își doresc să rămână activi, să nu fie nevoiți să stea la pat“.
Iar prețurile sunt modice, comparativ cu alte tipuri de intervenții din spectrul chirurgiei estetice, de circa 350 de euro pentru un tratament total al feței, care implică trei zone: ridurile de încruntare, cele din zona frunții și cele din zona perioculară, cunoscute sub numele de„laba gâștii“.