Intrebat de ce s-a ingrasat cu 20 de kilograme pe parcursul mandatului sau, un parlamentar roman a raspuns simplu: “Bulimie de stres!” In cazul lui, adevaratul motiv s-ar putea sa fie altul insa, in realitate, la nivel national, stresul, depresia si anxietatea iau proportii. Din acest motiv, in jurul lor incep sa se teasa afaceri, inca mici acum, dar de perspectiva, spun cei care lucreaza in domeniu.
Dupa ani de falsa pudoare sau de ignoranta, romanii incep sa inteleaga ca problemele lor psihice se pot rezolva prin mersul la un cabinet de specialitate. “Anul acesta, numarul clientilor din cabinetul nostru a crescut cu 50% fata de anul trecut”, spune Odette Dimitriu, psihoterapeut la cabinetul Simadi Consulting.
Odata cu cresterea numarului celor care vor sa mearga la un pshihiatru sau psiholog, a crescut si numarul cabinetelor de specialitate. Astfel, potrivit celor care activeaza in domeniu, exista acum in Romania cam 150 de cabinete private de psihiatrie si aproximativ 100 de cabinete psihologice. Numarul acestora a crescut cu peste 10% in fiecare din ultimii trei ani. Spre deosebire de psihiatri, care sunt medici si pot administra si retete si care, in general, trateaza afectiuni mai grave, psihologii dau consultatii pe forme mai usoare de probleme psihice.
“O consultatie dureaza cam 50 de minute si costa, in medie, 20 de euro. In general, un cabinet are cam cinci-sase pacienti platitori pe zi”, estimeaza Florin Tudose, seful sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucuresti, care conduce si un cabinet privat. Cam tot atatia pacienti si cam aceleasi tarife le au si cele 100 de cabinete psihologice din Romania, potrivit lui Nicolae Mitrofan, presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania. Din aceste date, reiese ca un cabinet are, in medie, cam 150 de clienti pe luna, adica in jur de 1.800 pe an si, in consecinta, o cifra de afaceri de peste 36.000 de euro. Deci, luand in calcul cele circa 250 de cabinete, putem estima o piata anuala a consultatiilor psihiatrice si psihologice de aproximativ noua milioane de euro.
Venituri ridicate, stres pe masura
E mult? E putin? “In strainatate, am colegi care castiga in medie 1.000 – 1.500 de euro pe zi. In toata lumea, cu exceptia Romaniei, dintre medici, psihiatrii si psihologii traiesc cel mai bine”, sustine Florin Tudose.
El crede ca de mare potential in viitor vor fi afacerile precum diagnosticul si tratamentul firmelor, privite ca o entitate. “Uneori, ni se cere un diagnostic al unei firme. De multe ori, suntem nevoiti sa spunem: boala sunteti dumneavoastra, domnule director”, spune Tudose, care considera ca nimic nu innebuneste mai mult salaratii unei companii decat oscilatiile unui director care nu deleaga sarcinile.
Oricum, spun psihiatrii si psihologii, principalii clienti ai cabinetelor sunt persoane cu venituri medii sau ridicate, in general angajati ai unor companii mari. “Oamenii sunt din ce in ce mai singuri, nu mai au timp, nu mai au prieteni. Vin tot mai multi oameni de afaceri. Vin sotiile oamenilor de afaceri, care acuza diverse probleme din cauza timpului limitat pe care li-l acorda sotii lor”, povesteste Ion Dafinoiu, seful catedrei de Psihologie Medicala si Psihopedagogie Speciala la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi si seful unui cabinet particular de psihoterapie.
Astfel, pe primul loc intre clientii cabinetelor se numara cei cu depresii sau anxietate, urmati de cei cu probleme sexuale si, mai nou, dar in mare crestere, cei cu tulburari alimentare cauzate de stres.
Din acest motiv, perspective sunt ca aceste afaceri sa se dezvolte. Investitia intr-un cabinet inseamna de fapt doar chiria, pentru ca nu este nevoie de aparatura. Cat despre stres, ca este din ce in ce mai pregnant, o simtim pe pielea noastra.
“Uneori, ni se cere un diagnostic al unei firme. De multe ori, suntem nevoiti sa spunem: boala sunteti dumneavoastra, domnule director.”
Florin Tudose,
seful sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucuresti
Starea psihica a natiunii
• Anual, se interneaza in spitalele din Romania circa 270.000 de persoane cu probleme de tulburari mentale si de comportament
• Piata medicamentelor pentru tulburari psihice este estimata la circa 40 de milioane de euro
• Circa 38.000 de romani merg in fiecare an la un cabinet particular psihologic sau de psihiatrie
• Pentru a trata depresia sau anxietatea, formele cel mai des intalnite de tulburari psihice, este nevoie de 16 – 20 de sedinte. Cum o consultatie se ridica la circa 20 de euro, in medie, rezulta ca tratamentul depresiei costa peste 300 de euro
• In Romania sunt acum peste 1.000 de psihiatri si peste 4.000 de psihologi
• Anul trecut, in Romania s-au sinucis 2.720 de persoane, dintre care 2.276 barbati si 444 femei. Principala categorie de varsta a persoanelor care se sinucid este intre 45 si 49 de ani.
SURSA: INS, asociatia psihologilor