Numărul bugetarilor ar trebui redus drastic, consideră fostul premier, care punctează că momentul politic pentru acest demers nepopular este tocmai bun, având în vedere că atât PSD cât și PNL se află la putere. În opinia sa, doar în acest mod s-ar face economie reală de bani.
În opinia fostului premier al României, Adrian Năstase, numărul bugetarilor ar trebui să fie redus de Guvern cu 25%. Năstase spune că aici s-ar face cu adevărat economie și nu „tonner-ul și celelalte hârtii”.
O reducere a bugetarilor cu 25% ar însemna o economie reală în banii
„În România sunt, în momentul de față, 1,25 milioane de bugetari. Când eu eram premier erau 800.000. Cred că o reducere de 25% a numărului bugetarilor ar însemna o economie reală în banii de la buget. Tonner-ul și celelalte hârtii, astea nu fac economii”, a declarat Năstase.
Chiar dacă recunoaște că este o măsură nepopulară, Guvernul actual are „nevoie de măsuri mult mai radicale”. Adrian Năstase consideră că acum ar fi un moment politic prielnic pentru o astfel de măsură, având în vedere că atât PSD cât și PNL se află la guvernare.
„PNL și PSD sunt la guvernare, deci nu este nicio șansă ca o astfel de măsură radicală să fie jucată de unul împotriva celuilalt în vederea alegerilor”, a explicat Năstase, adăugând că atunci „când am fost popular, am pierdut alegerile, poate că fiind nepopular le-aș câștiga”.
România, cheltuieli foarte mari cu salariile din sectorul bugetar
Recent, Consiliul Fiscal a arătat că, dintre toate țările Uniunii Europene, România ocupă prima poziție în clasamentul privind raportul dintre cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar și totalul de venituri încasate în 2021.
Potrivit organizației, statul a acordat o pondere de 33,8% din veniturile încasate în 2020 salariilor bugetarilor, pondere care a crescut anul trecut la 37%. Procentul este mult mai mare decât media europeană, care nu depășește pragul de 23,6% în 2020 și care a înregistrat o scădere de 1,2 procente în 2021, ajungând la 22,4%.
Dacă România ocupă prima poziție, la polul opus se află Germania, motorul economic al Uniunii Europene. Aflată pe ultimul loc în clasament, Germania are cea mai mică pondere din venituri folosită pentru salariile aparatului bugetar, de doar 16% în 2021.
De asemenea, în ceea ce privește vecinii țării noastre și aici lucrurile stau diferite. În timp ce Bulgaria ocupă locul 5, cu o pondere de 27% în 2020 și de 30% în 2021, Ungaria se situează pe locul 20, cu 25% în 2020 și 2021. Dacă în România și Bulgaria, fondurile alocate salariilor au crescut, în Ungaria s-au menținut la același nivel.