Cercetătorii cer limitarea consumului de băuturi alcoolice în timpul zborului, după ce au descoperit că pasagerii care au avut acest obicei, pe distanțe lungi, și-au pus în pericol sănătatea.
Combinația dintre consumul de alcool și presiunea la mare altitudine, pe timpul unui zbor, poate avea efecte negative asupra inimii pasagerilor, potrivit unui nou studiu publicat în revista Thorax Monday.
Combinația dintre consumul de alcool și presiunea la mare altitudine este periculoasă
Această combinație reduce cantitatea de oxigen din sânge și crește ritmul cardiac pentru o perioadă lungă de timp, chiar și la cei tineri și sănătoși, susțin cercetătorii de la Institutul de Medicină Aerospațială din Germania, conform New York Post.
„Dozele mai mari de alcool ar putea amplifica aceste efecte observate, crescând riscul unor probleme de sănătate și urgențe medicale în timpul zborului, în special în rândul persoanelor în vârstă și a celor cu afecțiuni medicale preexistente”, au scris autorii studiului.
Băuturile alcoolice în timpul zborului ar trebui restricționate
„Descoperirile noastre sugerează cât se poate de clar că băuturile alcoolice în timpul zborului ar trebui restricționate”, au adăugat ei.
Cercetătorii au testat un grup de 48 de persoane, cu vârste între 18 și 40 de ani.
Grupul de control a dormit într-un laborator, în condiții normale, în timp ce cealaltă jumătate dintre participanți a dormit într-o cameră de altitudine, care imita presiunea din cabină a unui avion la altitudinea unui zbor de croazieră.
Într-una din nopți, ambele grupuri s-au culcat fără a consuma alcool, iar în alta fiecare grup a băut alcool.
Alcoolul și condițiile „din timpul zborului” au accelerat ritmul cardiac și au scăzut nivelul de oxigen din sânge
Cercetătorii au testat ritmul cardiac al fiecărei persoane, nivelul de saturație al oxigenului din sânge și etapele și eficiența somnului. Ei au descoperit că consumul moderat de alcool și condițiile „din timpul zborului” au accelerat ritmul cardiac și au scăzut nivelul de oxigen din sânge.
Când cei doi factori au fost combinați, indivizii au experimentat efectele la niveluri crescute.
„Aceste rezultate indică faptul că și la persoanele tinere și sănătoase, combinația dintre consumul de alcool și somnul în condiții hipobare reprezintă o presiune considerabilă asupra sistemului cardiac și ar putea duce la exacerbarea simptomelor la pacienții cu boli cardiace sau pulmonare”, au scris autorii.
Pasagerii cu apnee în somn și probleme respiratorii ar trebui să se abțină de la băutură
Ei au adăugat că pasagerii cu apnee în somn și probleme respiratorii ar trebui să se abțină de la băutură timp de 12 ore, înainte și în timpul zborului.
Chiar și cei tineri, în formă, ar trebui să evite să bea în aeroport sau în timpul zborului, consideră cercetătorii.
Adulții tineri și sănătoși care au fost testați au experimentat scăderi prelungite și critice ale nivelului de oxigen din fluxul sanguin, însoțite de o creștere a frecvenței cardiace și tulburări de somn, după ce au băut în timpul zborului.
Un risc de sănătate subestimat
„Consumul de alcool la bordul unei aeronave este un risc pentru sănătate destul de subestimat, care ar putea fi ușor evitat”, au concluzionat autorii.
„Pasagerii și echipajul ar trebui să fie informați cu privire la riscurile potențiale și ar fi bine să se ia în considerare modificarea reglementărilor pentru a restricționa accesul la băuturi alcoolice la bordul avioanelor”, recomandă ei.