Guacamole se traduce prin sos de avocado. Este pasta pe bază de avocado, lângă care se mai pot adăuga și alte câteva legume proaspete pentru un plus de gust. Dar beneficiile nutriționale ale guacamole se extind dincolo de nutrienții din avocado.
Descris drept o „sursă alimentară majoră de antioxidanți”, avocado are numeroase beneficii pentru sistemul nervos și sistemul imunitar. Site-ul Nutritionfacts enumeră câteva din beneficiile acestui fruct, tot mai folosit în bucătăria modernă.
Avocado conține o cantitate mare de acid oleic, un acid gras mononesaturat, care oferă mai multe beneficii sănătății, mai ales când este consumat ca parte a dietei mediteraneene, potrivit unui articol din 2020 publicat în Frontiers. Acidul oleic din uleiul de avocado poate contribui la protejarea împotriva afecțiunilor cronice precum diabetul și bolile de inimă, datorită proprietăților sale antiinflamatorii.
Avocado conține luteină și zeaxantină, doi nutrienți carotenoizi care se găsesc în legumele cu frunze de culoare verde închis. Carotenoizii sunt concentrați în pulpa verde închis, aproape de coajă. Din acest motiv, consumatorii sunt sfătuiți să folosească metoda „decuplare și decojire” „pentru a obține secțiunea exterioară bogată în nutrienți a avocado”.
O sursă excelentă de fibre alimentare solubile
Avocado poate stimula și absorbția fitonutrienților carotenoizi din alte legume, deoarece carotenoizii, cum ar fi beta-carotenul, sunt solubili în grăsimi. Și mai interesant este faptul că un consum de avocado poate spori nu numai absorbția carotenoidelor, ci și conversia lor ulterioară în interiorul corpului în vitamina A.
Avocado este și o sursă excelentă de fibre alimentare solubile, 100 g de fructe oferind 6.7 g sau aproximativ 18% din aportul zilnic recomandat. În plus, la consumatorii de avocado s-a observat o creștere mare a nivelului de vitamina K, o altă vitamină solubilă în grăsimi.
Avocado nu conține colesterol sau sodiu și este sărac în grăsimi saturate.
Dacă nu știați, conține și mai mult potasiu decât bananele: o porție de 100 de grame de avocado conține 14% din doza zilnică recomandată de potasiu, comparativ cu 10% din DZR, în cazul bananelor.
Ajută la slăbit
Participanții la un studiu din 2019, care au consumat avocado la una dintre mese, s-au simțit cu 23% mai sătui și au observat o scădere cu 28% a nevoii de a mânca în următoarele 5 ore, comparativ cu cei care nu consumaseră fructul.
Într-un clasament al alimentelor cu un conținut bogat în fibre, avocado ocupă un loc fruntaș. 7% din greutatea unui fruct este reprezentat de fibre, ceea ce este foarte mult în comparație cu alte alimente.