Trebuie să avem grijă să nu se întâmple lucrul acesta. Virgil Musta: Gândiți-vă câte decese vom avea!

Medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID din Timișoara, a lansat un avertisment pentru toți românii, susținând că lupta împotriva Covid-19 nu poate fi câștigată doar în spitale, ci mai ales în afara lor.

Medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID din Timișoara, a susținut, într-un interviu acordat HotNews.ro, că există o regulă a epidemiologiei care spune că, pentru a opri o pandemie, e nevoie de imunizarea în masă a peste 70% din populație.

„Dacă faceți calculul, dacă 70% din populație se îmbolnăvește, iar conform statisticilor actuale, rata de deces este de 5%, gândiți-vă câte decese vom avea. Și atunci, noi trebuie să avem grijă să nu se întâmple lucrul acesta”, avertizează medicul.

Virgil Musta a relatat că „a rămas mască” în momentele în care a avut pacienți care nu numai că nu credeau în virus înainte de a se îmbolnăvi, dar nu au crezut nici după ce au trecut prin boală și apoi s-au vindecat.

„Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască, cumva. Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul. Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut COVID, că cine știe ce altă boală…”

Potrivit acestuia, în acest moment, rata de transmitere este mai mică, ceea ce este un lucru îmbucurător.

„Pentru că în viteza cu care creștea numărul de cazuri noi acum câteva săptămâni, în foarte scurt timp se putea depăși capacitatea spitalelor. Iar problema cea mai mare nu era neapărat a spitalelor în general, ci a Terapiilor Intensive, care riscau să nu mai aibă locuri pentru cazuri severe și critice.”, a arătat celebrul medic.

În opinia sa, lupta împotriva virusului nu poate fi câștigată doar în spitale, ci mai ales în afara lor.

„Este puțin probabil ca lupta să fie câștigată în spitale. În primul rând ea va fi câștigată în afara spitalelor. La începutul pandemiei am văzut cum sistemele de sănătate din alte țări au fost copleșite, au murit oameni, iar un număr foarte mare de oameni rămâneau în afara spitalelor, pentru că nu mai aveau unde să se interneze, din cauză că unii dintre ei nu au avut grijă să nu se îmbolnăvească.”

Cheia în această luptă – să prevenim cât mai mult îmbolnăvirile, până la apariția unui vaccin sau a unui tratament dedicat: „În această luptă, care este o luptă de durată cu virusul, cheia este să prevenim îmbolnăvirea. Să prevenim până când vom avea soluții mai bune terapeutic. Până când va veni un vaccin, un tratament. Chiar dacă lumea se va îmbolnăvi, cheia este să se îmbolnăvească progresiv. Eu am considerat că aceasta este, de fapt, tactica pe care ar trebui să o aplicăm.”