Trebuie să dea banii de pensii înapoi! Pensionarii din România care sunt obligați

bani lei pensii salarii

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful unui serviciu de asistență socială din Timiș este acuzat de DNA că a inventat sute de persoane cu handicap pentru mită. Se fac cercetări pentru fraudă și corupție în acest caz.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe șeful unui serviciu din cadrul DGASPC pentru mită

Lihor-Laza Laszlo Andras, șeful Serviciului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.) Timiș, a fost trimis în judecată de DNA Timișoara. El este acuzat de luare de mită și este suspectat că a creat sute de persoane fictive cu handicap în mod ilegal.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara l-au trimis în judecată pe Lihor-Laza Laszlo Andras. Este șef al unui serviciu din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Acesta este acuzat de luare de mită (21 acte materiale), fraudă informatică (113 acte materiale) și fals informatic (113 acte materiale).

În plus, 12 persoane au fost de asemenea trimise în judecată. Una dintre ele este în detenție, iar celelalte 11 sunt în libertate. Aceste persoane sunt acuzate de complicitate la luare de mită, dare de mită, fraudă informatică și fals informatic.

Procurorii au stabilit că, între 2013 și 2020, Lihor-Laza Laszlo Andras, în calitate de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș, ar fi pretins și primit mită de la 21 de persoane.

Acesta a încasat sume între 1.000 lei și 2.600 euro de persoană prin intermediari

Prin intermediari, acesta a încasat sume între 1.000 lei și 2.600 euro de persoană, totalizând 17.800 euro și 20.100 lei. Banii au fost solicitați pentru a facilita obținerea indemnizației de handicap vizual, deși persoanele respective nu aveau dreptul să primească aceste beneficii.

SURSA FOTO: Dreamstime

”Pe lângă mita solicitată și remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse ”cotizații” (în aceeași modalitate – prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei și/sau produse alimentare. Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate și date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situații necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap și necesită plata sub formă de prestații sociale cât și alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.)”, potrivit DNA Timiș.

Obținerea ilegală a certificatelor de handicap a devenit cunoscută, astfel că persoane din alte județe și-au mutat temporar reședința în Timiș

Aceste documente permit beneficiilor să primească indemnizații și alte drepturi necuvenite, cauzând un prejudiciu de 3.404.698 lei bugetului de stat.

Mulți dintre falșii beneficiari de prestații sociale, care au fost eronat încadrați în grad de handicap, nu au avut niciodată un loc de muncă în România. Alții lucrează în străinătate sau în instituții publice fără a contribui la bugetul de stat. Unii dintre aceștia dețin și permise de conducere auto și circulă pe drumurile publice.

O mare parte din prejudiciul cauzat a fost recuperată, prin restituirea sumelor încasate necuvenit în timpul urmăririi penale.

În această cauză, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Consiliul Județean Timiș și DGASPC Timiș, s-a constituit parte civilă pentru a recupera suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), reprezentând pensiile încasate pe nedrept de aproximativ 500 de persoane.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Timiș pentru judecare.

Între 6 și 25 iunie 2024 și pe 18 iulie 2024, 15 inculpați au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Aceștia au acceptat încadrarea juridică și pedeapsa cu închisoarea cu suspendare sub supraveghere.

Procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, I.P.J. Timiș și Direcției Generale Anticorupție.

Lihor-Laza Laszlo Andras a fost anterior trimis în judecată pentru fapte similare și condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare.

Două persoane au primit pedepse cu executare pentru complicitate, iar alți 24 de inculpați, beneficiari neîndreptățiți ai pensiilor de handicap, au fost condamnați la închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Cercetările continuă pentru a stabili cum alte aproximativ 500 de persoane au obținut nejustificat pensii de handicap vizual.