Trebuie să dea banii înapoi! Anunțul momentului în România. La asta nimeni nu se aștepta

Sursă: Dreamstime

Executivul a trimis solicitări mai multor firme pentru a returna banii primiți în urmă cu doi ani, atunci când statul le-a oferit ajutor financiar pentru a trece de efectele pandemiei.

Firmele, obligate de stat să dea înapoi banii primiți drept ajutor în pandemie

Guvernul vine și cu o explicație pentru aceste solicitări și spune că managerii nu se încadrau în categoria celor care trebuiau să primească bani, așa că trebuie să returneze sumele.

În cadrul primei ediții a acestui ajutor, firmele care nu au transmis în aplicația electronică rapoartele de progres în termenul de 90 de zile, au fost obligate să dea înapoi statului granturile de 2.000 de euro.

Ministerul Economiei spune că în această situație se află 4.558 de beneficiari, respectiv 26% dintre cei care au primit microgranturi.

„Pentru Măsura 1, până la această dată, un număr total 4558 de beneficiari nu au depus sau au depus peste termenul stipulat în contractul de finanțare raportul de progres, din care 1600 nu au depus, iar diferența de 2958 au depus cu întârziere”, arăta Ministerul Economiei la finalul anului trecut, scrie Antena 3.

Amintim că la prima ediție s-au înscris 29.250 de solicitanți, dar doar 17.329 au primit banii. Din numărul total de solicitanți, 9.635 au fost respinși din prima, 2.241 au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatori, în timp ce alți 45 de solicitanți care aveau totul la zi nu și-au deschis cont la bancă și nu au mai fost plătiți.

Ce prevedea procedura Măsurii 1

Potrivit autorităților, procedura Măsurii 1 prevedea ca ”în termen de maxim 90 de zile din momentul plății ajutorului financiar către beneficiar, acesta are obligația efectuării cheltuielilor (…) De asemenea, în același termen de maxim 90 de zile din momentul încasării ajutorului financiar de către beneficiar, acesta are obligația încărcării în aplicație a facturilor, documentelor de plată și raportului de progres (Anexa 8 la procedură), sub sancțiunea recuperării ajutorului acordat”,

De asemenea, statul mai arată că ”în cazul în care MEAT/AIMMAIPE constată că aplicanții nu depun documentele prevăzute sau nu transmit contractul de finanţare semnat până la termenul limită prevăzut în prezenta procedură, aceștia vor primi decizie de respingere, transmisă automat de către aplicație, sau, după caz, este declanșată procedura de recuperare a ajutorului acordat împreună cu dobânzile aferente”.