Trebuie să dea pensia înapoi! Decizie de ultimă oră pentru acești români. Casa de Pensii a făcut anunțul

Sursă: Dreamstime

Pensiile fictive din România au fost scoase la iveală în anul 2006, atunci când, în urma unui control de audit al Casei Naționale de Pensii, s-a stabilit că mai multe persoane au fost pensionate pe caz de boală fără ca acestea chiar să sufere de vreo anumită problemă care nu le mai permitea să muncească.

Statul vrea să recupereze pensiile de invaliditate fictive

Pensiile fictive au cauzat un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei, iar Casa de Pensii Dâmbovița a decis, în 2020, să redeschidă dosarul în care o asistentă medicală din Moreni a fost închisă pentru că a eliberat certificate de handicap către 3.200 de persoane care nu aveau nicio problemă, pentru a recupera din bani, scrie adevărul.ro.

Așadar, mai mulți români sunt citați în instanță, iar unele decizii sunt pe numele unor persoane care, din păcate, s-au stins din viață. Așa s-a întâmplat și în cazul unei femei pe nume Dobra Tanța, care spune că soțul ei, decedat în noiembrie anul trecut, avea o pensie extrem de mică, din care 500 de lei se duceau doar pe tratament.

„Parcă ţi-e şi frică? De-abia a murit soţul meu, în noiembrie anul trecut şi pe mine, la bătrâneţe, să mă mai cheme pe la uşile tribunalului. Eu am zis că mă prezint eu pe 3 martie şi îi întreb: <<îi măriţi pensia?>> Că şi-aşa avea o pensie de nimic pentru cât a muncit, de nici 1.400 de lei. Dădeam 500 de lei numai pe tratament, la boala lui”, declară Dobra Tanţa.

Cazul nu este singular – o altă femeie spune că a primit o decizie pe numele soțului ei, decedat de asemenea, să se prezinte la Tribunal. Aceasta spune că răposatul soț și-a pierdut locul de muncă în urma unui accident care nu i-a mai permis să lucreze.

„Dacă îl cred viu, să îmi plătească mie toate pensiile din 2012 până în prezent, toate pensioarele lui să mi le dea! Soţul meu a lucrat până în 1999 când a avut accident de muncă, a fost scos pe caz de boală, de invaliditate, de către <> din Bucureşti. A fost accident de muncă, şi-a rupt ambele picioare şi a fost operat la Spitalul 2 CF Bucureşti”, spune femeia.

Se dorește revizuirea pensiilor de handicap

Statul spune că acest demers dorește, pe de o parte, să recupereze prejudiciul, pe de altă parte, să revizuiască pensiile de handicap, cu scopul acordării unor sume corecte urmașilor celor care au beneficiat de aceste pensii.

„Motivul este că soţul supravieţuitor ar fi putut fi încadrat la o pensie de urmaş. În aceste condiţii, urmaşului nu îi putea fi valorificată perioada în care persoana decedată a beneficiat de pensie de invaliditate”, spune Daniela Stoenescu, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Dâmboviţa.

Ea mai spune, potrivit sursei anterior citate, că persoanele care se află în situația celor două femei de mai sus să trimită o copie a actului de deces.

„Factorul poştal are obligația de a face menţiunea pe această citaţie ca fiind decedat şi nu trebuie să o înmâneze unei alte persoane. Dacă acest lucru s-a produs totuşi, recomandarea noastră este ca urmaşii să transmită instanţei o copie a actului de deces. Toate aceste cazuri vor fi analizate detaliat de către instanţa de judecată”, a mai spus Stoenescu.