UNSAR, se opune conceptului de „coplată” în cadrul polițelor RCA
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) își exprimă opoziția față de conceptul de „coplată” în cadrul polițelor RCA, în contextul discuțiilor recente și a amendamentelor propuse la Legea RCA.
Această poziție vine după ce Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a cerut Camerei Deputaților să abandoneze aceste modificări legislative.
UNSAR clarifică că legislația actuală, atât la nivel național cât și european, prevede că prejudiciile trebuie compensate integral, fără a implica vreo coplată din partea păgubiților. Directiva UE 2021/2118 și Codul Civil al României subliniază necesitatea reparației integrale a prejudiciilor printr-o politică de asigurare adecvată.
„Preţul de piaţă, aşa cum apare definit în proiectul de modificare a Legii RCA, nu poate fi decât acela obţinut prin cerere şi ofertă şi este cel pe care o persoană fizică sau juridică îl acceptă. Prin urmare, nu va exista nicio „coplată””, arată comunicatul UNSAR.
În acest sens, definiţia propusă în proiectul de lege pentru „Preţul de piaţă” este una clară, transparentă şi corectă deoarece reprezintă preţurile/costurile finale de vânzare ale operatorilor economici autorizaţi, obţinute pe baza cererii şi ofertei.
Fiind preţuri finale rezultate din funcţionarea mecanismelor de piaţă şi acceptate de ambele părţi, evident că nu se poate pune în discuţie niciun moment existenţa vreunei diferenţe pe care ar trebui să o suporte persoana prejudiciată, mai transmite uniunea.
COTAR creează o falsă problemă
UNSAR respinge afirmațiile COTAR despre presupuse convenții de plată abuzive impuse păgubiților, catalogându-le ca fiind parte dintr-o problemă fals creată, care nu reflectă realitatea procedurilor de despăgubire.
„Datele arată că pentru service-urile independente care nu au o convenţie de decontare a plăţilor de reparaţie cu asigurătorii, despăgubirea medie plătită pentru fiecare daună este cu aproximativ 30% mai mare faţă de despăgubirea plătită pentru reparaţiile către service-urile reprezentanţelor auto (9.604 lei vs. 7.580 lei) şi de două ori mai mare decât suma plătită către service-urile care au o convenţie cu asigurătorii, altele decât reprezentanţele (4.921 lei)”, explică UNSAR în comunicatul său.
În general, se presupune că service-urile reprezentanţelor auto reprezintă un standard de calitate în zona de reparaţii, însă din datele transmise de asigurători se constată că tarifele practicate de reprezentanţe se situează, de fapt, în jurul mediei, se mai arată în documentul transmis de UNSAR.
Organizația adaugă că anul trecut, asigurătorii au plătit despăgubiri record pentru polițele RCA, însumând 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar şi 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).