ANAF a luat în vizor banii obținuți de profesori din meditații. 11.734 de dascăli au declarat la Fisc faptul că au obţinut venituri din meditaţii în anul 2023. Potrivit cifrelor înregistrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, valoarea netă cumulată a acestora se ridică la 169 de milioane de lei.

Peste 10.000 de profesori au declarat la ANAF că au obţinut venituri din meditaţii

Datele înregistrate de agenție arată că venitul total obținut din meditaţii s-a dublat anul trecut, comparativ cu cifrele din 2021.

Conform Fiscului, cele mai mari venituri din meditaţii au fost declarate de dascălii din Bucureşti. Este vorba despre o sumă de peste 40 de milioane de lei.

Pe locul următor se află profesorii din Sibiu. În această locație, au fost declarate venituri de peste 15 milioane de lei.

Profesorii din Cluj au declarat venituri de peste 14 milioane de lei

Pe locul trei se află profesorii din Cluj. Aceștia au declarat venituri de peste 14 milioane de lei.

Pe următorul loc se află dascălii din Timiș, cu venituri de peste 7 milioane de lei.

Pe locul cinci se află profesorii din Prahova, cu venituri de peste 6 milioane de ieri.

meditatii, profesori, elevi, scoala
SURSA FOTO: Dreamstime

Următoarele orașe se află la polul opus

Cifrele înregistrate de agenție arată că la polul opus se află județele Călărași, Tulcea, Vaslui, Mehedinți și Caraș-Severin.

În total, 11.734 de profesori au declarat la Fisc faptul că în 2023 au realizat venituri din meditaţii. Din aceștia, 3.136 de oameni au declarat şi plătit CASS aferentă acestor venituri.

Totodată, doar 1.003 oameni au datorat şi plătit CAS pentru veniturile din meditaţii realizate.

Veniturile obţinute din acordarea meditaţiilor sunt venituri din activităţi independente

Amintim că veniturile obţinute din acordarea meditaţiilor sunt venituri din activităţi independente. În acest caz, persoana fizică este obligată să trimită declaraţia unică la Fisc.

De asemenea, venitul net anual din acordarea meditaţiilor se poate determina pe baza normelor de venit, în sistem real sau în baza datelor din contabilitate.

Legea din România arată că veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.