Primarul din Chiojdu a propus mai multe măsuri pentru a elimina atacurile urșilor

Primarul din Chiojdu, judeţul Buzău, a exprimat frustrarea față de situațiile repetate de atacuri ale urșilor în intravilan, menționând că a fost necesar un incident tragic, cum a fost moartea unei tinere de 19 ani, pentru a atrage atenția asupra problemei. El a dezvăluit că, încă din 2023, a propus personal ministrului Mediului, Mircea Fechet, mai multe măsuri.

Edilul atrage atenţia că relocarea nu este eficientă. Urşii revin după 3-4 zile şi pot ataca iarăşi oamenii. Prezenţa în intravilan ar trebui să fie suficientă pentru împuşcare sau eutanasiere, spune primarul din Chiojdu.

„În ultimii doi – trei ani, am înregistrat situaţii aproape similare cu acest teribil accident, a trebuit să moară un copil de 19 ani să ne trezim şi să luăm măsuri. Încă din 2023 am propus domnului ministru Fechet, atunci când l-am convocat pentru o vizită de lucru la Chiojdu, câteva măsuri, printre care una dintre măsuri care este în continuare la îndemână se rezumă doar la voinţă politică.

Să fie modificată Ordonanţa 81/2021, în sensul că simpla prezenţă a ursului în intravilan să fie suficientă pentru a interveni prin împuşcare, eutanasiere şi nu relocare.

Relocarea o practicăm, nu este eficientă, în trei, maxim patru zile ursul este înapoi. Am propus această măsură anul trecut, ca urmare a atacurilor repetate ale urşilor în intravilan, am avut chiar şi un atac la om, abia l-am scăpat cu viaţă.

Simpla prezenţă a ursului în intravilan să fie suficientă ca echipa de intervenţie să decidă împuşcarea lui, fără alte condiţii. Îmi asum propunerea şi consider că omul trebuie să fie mai presus de un animal. Abia ieri l-am văzut pe domnul ministru că a ieşit la televizor şi a susţinut această idee a mea”, a declarat primarul comunei Chiojdu pentru Agerpres.

ursi pe Transfagarasan
SURSA FOTO: Capital

Neamțu recunoaște că nu este adept al vânătorii, dar susține o intervenție rapidă în cazul urșilor

Gheorghe Neamțu a afirmat că nu este adept al vânătorii, dar susține intervenția rapidă. El a remarcat că situații similare cu cele din Brașov au loc și la Siriu, unde oamenii hrănesc animalele fără să realizeze consecințele.

Neamțu a propus ca această acțiune să fie pedepsită cu minim trei luni de închisoare, considerând că doar printr-o abordare drastică putem să învățăm să ne comportăm responsabil.

Primarul a subliniat necesitatea de a transforma această activitate într-o infracțiune penală, nu doar o contravenție, cu aplicarea imediată a pedepsei închisorii, pentru ca toți să-și asume responsabilitatea în soluționarea problemei, care a fost creată inițial prin relaxări legislative, inconștiență și lipsă de educație.

„Nu sunt de acord cu vânătoarea, dar intervenţia rapidă da. Ca la Braşov se întâmplă şi la Siriu. Oamenii hrănesc inconştienţi animalele. Ca măsură ar trebui închisoare minim 3 luni, doar prin condiţii drastice putem să ne educăm. Să se transforme în penal această faptă, nu contravenţie, închisoare direct, să ne asumăm cu toţii, că altfel ne intră în casă.

Noi, oamenii, suntem parte din problemă, am creat problema o dată prin relaxările legislative şi prin inconştienţă, amuzament, hrănindu-i şi prin lipsa de cultură”, a mai precizat edilul din Chiojdu.