Este binecunoscut că vaccinul anti Covid, în ciuda faptului că salvează vieți, vine la pachet cu cel puțin câteva efecte secundare. Chiar dacă sunt minore - durere la locul injectării sau oboseală - există și un alt fel de disconfort, care nu trebuie ignorat.
De ce ar fi indicat să faceți asta înainte de vaccinare. Acum s-a aflat
De aceea, unele farmacii și medici de familie vin cu câteva sfaturi menite să reducă aceste neplăceri, potrivit Health. O serie de farmacii din SUA oferă sfaturi despre ceea ce ar trebui să facă oamenii înainte și după vaccinare, pentru a ajuta la reducerea simptomelor.
Astfel, cel mai important, se spune în recomandările farmaciilor, oamenii ar trebui„să mănânce cât mai bine și să se hidrateze la fel de bine” înainte de vaccinare, pentru a „reduce orice reacții adverse”.
De asemenea, oamenii sunt îndemnați să „bea cel puțin jumătate de litru” de apă înainte de vaccinare, pentru a ajuta la prevenirea efectelor secundare”.
De ce este atât de importantă hidratarea, fie înainte, fie după vaccinare
De ce este atât de importantă hidratarea, fie înainte, fie după vaccinare, și cum poate ajuta la reducerea oricărui posibil disconfort generat de vaccin?
Deși nu se poate spune nimic cu exactitate, este clar că hidratarea nu face rău. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă celor care primesc vaccinul să fie bine hidratați după vaccin, dacă ajung să facă febră ca efect secundar al vaccinării. CDC nu sfătuiește în mod special oamenii să bea o anumită cantitate de apă nici înainte, nici după vaccin, pentru a ajuta la prevenirea efectelor secundare.
Cazuri de leșin observate în campania de vaccinare
Experții sugerează că este bine să bem apă înainte de vaccin dintr-un motiv foarte simplu: ne poate scădea șansele să leșinăm în timp ce ni se administrează vaccinul.
„Am adăugat recomandarea de a bea apă pentru programările de vaccinare, în aprilie, din cauza unor cazuri de leșin pe care le-am observat în campania de vaccinare”, a declarat medicul de familie Matt Blanchette. Creșterea volumului intravascular prin hidratare poate ajuta la prevenirea unui eveniment de sincopă vasovagală, care poate duce la leșin.
Ce recomandă CDC
CDC a identificat, de altfel, leșinul după vaccinare ca o problemă semnificativă. CDC spune pe site-ul său că „s-a demonstrat că oferirea unei băuturi sau unei gustări persoanelor care urmează să se vaccineze previne leșinul”, dar adaugă că „se fac studii pentru a analiza mai mult aceste strategii.
„Oamenii sunt mai predispuși să leșine când sunt deshidratați”, spune expertul în boli infecțioase Amesh A. Adalja.