„Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populație, de către operatori economic a dus la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Avem creștere semnificativă continuă.
Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe.
Din discuțiile avute cu colegii care urmăresc situația reiese că la acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să-i respecte pe cei care le respectă, riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios.
Problema e că noi am luat măsuri de relaxare care s-au ținut cu excepția ultimelor, dar pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, măsurile compensatorii sunt în responsabilitatea individului – portul măștilor, spălatul pe mâini, fără zone aglomerate, să eviți anumite comportamente care altădată erau normale, dar acum trebuie să ai grijă la ele.
Ce s-a întâmplat în ultima perioadă e intensificarea campaniilor negaționiste care spun că virusul nu există sau care folosesc ideea libertății individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile.
Aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni.
Fiecare campanie a avut efecte asupra unei categorii de oameni.
Lăsăm foarte mulți oameni să rămână liberi să circule și să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării”, a transmis Raed Arafat la Digi24.
Poate fi luată măsura de carantinare
„Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu știe în comunitate cum se comportă, această situație agravează acum situația generală, ceea ce poate duce la o creștere mai mare a cazurilor.
Dar și aici e nevoie de o legislație foarte clară. Avem nevoie de o legislație clară pe carantină, izolare, luarea deciziilor, altfel instrumentele pe care putem interveni sunt mai puține, suntem vulnerabili pe decizii, iar acestea devin ușor contestabile.
E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea.
Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui.
Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, știu că sunt infectat dar nu mă interesează.
Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinăm o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate și poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu”, a adăugat șeful DSU.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea