Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, afirmă că România va trebui să investească 17 miliarde de euro în următorii 15 ani, pentru a combate eficient riscul inundaţiilor.
Vass a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Zalău că prin prima rectificare bugetară din acest an sunt alocate 30 de milioane de lei pentru achiziţia, prin licitaţie, a materialelor de construcţii necesare refacerii caselor din zonele inundate.
„Pentru a combate eficient riscul inundaţiilor, România trebuie să investească 17 miliarde de euro în următorii 15 ani. Din acest total, 12,5 miliarde de euro ţin de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi 4,5 miliarde de euro ţin de alte structuri, respectiv Ministerul Transporturilor, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Această sumă ce va fi investită până în 2035 va permite implementarea Strategiei pentru prevenirea inundaţiilor, aprobată miercuri de Guvern”, a declarat Andreea Paul Vass.
Potrivit sursei citate, circa 35 la sută din cheltuielile estimate vor fi alocate de la bugetul de stat, 28 la sută vor proveni din credite externe, circa 15 la sută vor fi asigurate prin atragerea de fonduri europene, iar restul de 22 de procente vor fi acoperite din alte surse, mai ales din Fondul de Mediu.
Andreea Paul Vass a declarat că principalele obiective pe care Guvernul şi le-a propus în cadrul strategiei respective sunt reducerea numărului de persoane expuse riscului potenţial la inundaţii cu circa 62 la sută în anul 2035, faţă de 2006, şi reducerea vulnerabilităţii sociale a comunităţilor expuse la inundaţii cu 50 la sută în termen de zece ani şi cu 75 la sută pe termen lung.
De asemenea, se urmăreşte reducerea graduală a suprafeţelor potenţial inundabile.
În ceea ce priveşte reconstrucţia caselor care au fost afectate de inundaţiile din acest an şi care erau ridicate pe terenuri inundabile, Andreea Paul Vass a declarat că autorităţile locale au obligaţia de a informa populaţia referitor la potenţialul de risc al respectivelor suprafeţe de teren.
Totodată, cetăţenii care vor insista ca reconstrucţia locuinţelor să se facă pe aceleaşi amplasamente vor semna declaraţii pe propria răspundere că îşi asumă decizia şi eventualele consecinţe.
SURSA: Mediafax