Dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Stat de Urgență Floreasca, susține că este nevoie, urgent, de un „lockdown” în România. Reacția acestuia vine după ce pe teritoriul țării s-a înregistrat în ultima vreme un număr tot mai mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
„Cu riscul de a supăra populația și autoritățile, în Capitală este nevoie de un lockdown pentru a diminua răspândirea virusului. Dacă tot susținem că luăm în calcul exemplele internaționale, Franța tocmai ce a anunțat intrarea în starea de urgență, chiar dacă este una mai „blândă” decât în primăvară”, a declarat dr. Țincu, pentru wall-street.ro.
Acesta este de părere că restricțiile impuse în Capitală în ultimele zile nu au avut niciun efect, iar dovadă stă numărul tot mai mare de îmbolnăviri de la o zi la alta.
„Nu este deloc așa! Suplimentarea numărului de paturi de la începutul săptămânii trecute deja nu mai este valabilă. În acest moment, Spitalul Sf. Ioan devine spital suport COVID în întregime”, a mai spus medicul.
Sunt necesare măsuri urgente!
Dr. Țincu consideră că trebuie luate măsuri corecte la timpul potrivit pentru că nu pot fi transformate toate spitalele în unități suport COVID.
„E nevoie de responsabilitate și de măsuri corecte, adoptate la timp. Dacă va fi impus un lockdown regional, acesta va avea de 10 până la 16 zile să își demonstreze efectele. Nu putem să transformăm toate spitalele în unități suport COVID, pentru că ceilalți bolnavi nu vor mai avea unde să meargă”, a mai declarat medicul.
Medicul mai avertizează că în câteva zile ne-am putea confrunta cu un blocaj la secțiile de terapie intensivă pentru că se va ajunge la capacitatea maximă.
„Capacitatea națională de paturi ATI este de aproximativ 3.000 de paturi, dintre 2.300 sunt conectate la ventilatoare. Dacă vom continua cu ceea ce avem acum, în 10-12 zile vom epuiza toată capacitatea sanitară a României. Sistemul sanitar va ajunge, în curând, la capacitate maximă. Trebuie să ne comportăm ca și cum ar exista deja o stare de urgență instituită și trebuie să evităm orice minimă activitate de socializare. La cât de serioasă este transmiterea comunitară acum, într-o zi s-ar putea să ne întâlnim nu cu una, ci zeci de persoane infectate cu noul coronavirus”