Trebuie să ne pregătim pentru încă cel puțin câțiva ani de relații tensionate cu Rusia

Așadar, potrivit lui Mircea Geoană, este necesar să ne pregătim pentru cel puţin câţiva ani de tensiune în relaţia cu Federaţia Rusă. Totuși, el a subliniat că o Rusie mai agresivă poate contribui la consolidarea Alianţei Nord-Atlantice pentru a descuraja această situaţie.

În contextul alegerilor prezidenţiale din Rusia, care se desfăşoară în perioada 15 – 17 martie, secretarul general adjunct al NATO a fost întrebat cum ar putea influența rezultatul acestei situații câştigarea unui nou mandat de către Vladimir Putin.

„Dacă cineva crede că aceste alegeri sunt alegeri într-o lume democratică, este evident că nu este cazul. Este continuarea acestui regim politic la Moscova şi, din păcate, nu vedem o schimbare de abordare nici în Ucraina, nici faţă de Occident, nici faţă de NATO.

Aşa că trebuie să ne pregătim pentru încă câţiva ani de zile cel puţin pentru o relaţie tensionată, NATO îşi face datoria, ne protejăm teritoriul şi aliaţii, ne luăm măsuri în consecinţă. O Rusie mai agresivă înseamnă un NATO mai pregătit să descurajeze această agresivitate”, a răspuns acesta.

Sâmbătă, pe 16 martie, Mircea Geoană a participat la o întâlnire la Portul Constanţa. Acolo, s-a întâlnit cu operatorii din cadrul Constanţa Port Business Association şi a prezentat cartea sa „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.

Mircea Geoana
Mircea Geoană; SURSA FOTO: Dreamstime

Alegerile din Rusia, afectate de un atac cibernetic masiv

Tot sâmbătă, partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a anunțat că se confruntă cu un atac masiv de tip negare a serviciului, o formă de atac cibernetic care încearcă să perturbe accesul la internet, afectând prezența sa online. Ca măsură de precauție, partidul a suspendat serviciile non-esențiale pentru a face față acestui atac, conform raportărilor CNBC.

Președintele rus Vladimir Putin, candidat independent cu sprijinul Rusiei Unite în alegerile prezidențiale din Rusia, a acuzat Ucraina că încearcă să saboteze alegerile. Acesta și-a exprimat însă încrederea că va câștiga scrutinul.

Aceste alegeri marchează primele prezidențiale din Rusia de la invazia sa în Ucraina din 2022. Deși Putin nu are o opoziție semnificativă, au fost deja înregistrate incidente. Printre acestea se numără incendieri la secțiile de votare și alegători care au sabotat urnele, în cinci regiuni.

Comisia electorală a Rusiei a raportat vineri că a fost supusă la peste 10.500 de atacuri cibernetice în prima zi de vot, iar un site web important al guvernului, utilizat pentru votul online, a fost indisponibil în anumite regiuni rusești pentru o mare parte a zilei, conform publicației britanice The Telegraph. Mai multe puteți citi aici.