Avertismentul crunt despre război a venit chiar din partea președintelui Consiliului European, Charles Michael. El a precizat că Europa trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău, dacă dorește să aibă parte de pace. De altfel, președintele ONU a avertizat cu privire la un pericol și mai mare.
Charles Michel spune că trebuie să ne pregătim pentru război, dacă vrem pace
Președintele Consiliului European a publicat un articol în mai multe ziare europene, referitor la amenințarea pe care Rusia o reprezintă.
Charles Michel spune că Europa ar trebui să abordeze diferit situația actuală. El face referire la ceea ce se numește economie de război.
În articolul respectiv, el spune că dacă UE nu va avea un răspuns unitar și corect în acest sens, apoi fiecare țară al rând va avea soarta Ucrainei.
În context, el spune că țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să se pregătească. De asemenea, el a mai precizat că, dacă se dorește pace, atunci trebuie ca UE să se pregătească de război.
„Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE şi nu vom acorda suficient sprijin Ucrainei pentru a opri Rusia, noi vom urma la rând. Deci, trebuie să fim pregătiţi pentru apărare şi să trecem la o abordare de tipul «economie de război». Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”, a afirmat Charles Michel.
În articolul publicat în presa europeană, el insistă că UE nu trebuie să se bazeze doar pe ajutorul primit de la SUA pentru securitatea proprie.
Europa a făcut progrese în domeniul militar
Charles Michel spune că Europa a făcut progrese în ceea ce privește domeniul militar, în urma războiului ruso-ucrainean.
Capacitatea producției militare a crescut cu 50%, spune el. Totuși, nu este de ajuns. Președintele Consiliului European spune că este nevoie de un procent mai mare. El a reamintit că Europa a investit puțin în apărare și în securitate în ultimul deceniu.
În articolul respectiv, el a cerut ca statele membre UE să sprijine investițiile în apărare. De altfel, el a mai cerut ca țările europene să se asigure că Ucraina primește echipamentele militare pe care le cere.
Pe fond, acesta a mai arătat că ar trebui ca fondurile din activele rusești blocate să fie folosite pentru achiziționarea armelor necesare Kievului.
Amintim că, în cursul zilei de luni, 18 martie, Uniunea Europeană a majorat sprijinul pentru Ucraina cu 5 miliarde de euro.
Risc ridicat pentru un război nuclear
Secretarul general al ONU a anunțat recent că riscul unui război nuclear se află la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.
De asemenea, el spune că omenirea nu ar putea supraviețui unei continuări a filmului Oppenheimer.
”Ne reunim azi într-un moment în care tensiunile geopolitice şi neîncrederea au ridicat riscul războiului nuclear la cel mai înalt nivel de mai multe zeci de ani”, a subliniat Antonio Guterres într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema neproliferării, organizată de Japonia.
În plus, el a mai spus că ceasul apocalipsei se învârte.