Polonia plănuiește să dețină în curând cea mai mare putere militară de pe continent
Polonia va deveni în curând o adevărată putere militară. Statul se folosește de numeroase contracte consistente pentru a căpăta supremația militară pe continent.
Partidul aflat la guvernare în Polonia, Lege și Justiție (PiS), a făcut recent anunțul că statul are planuri de a dezvolta cea mai puternică armată din Europa în următorii doi ani. Această ambiție se bazează pe un proces amplu de modernizare a echipamentelor militare existente și pe o intensificare semnificativă a efectivelor militare.
Pregătirile au fost demarate încă de la începutul războiului în Ucraina. Polonia a luat numeroase decizii pentru ca armata sa să devină tot mai puternică. Se apre că țara se pregătește pentru riscul extinderii conflictului la granița ei.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, preciza în noiembrie 2022 că „armata poloneză trebuie să fie atât de puternică, încât nici să nu fie nevoită să lupte datorită forței sale”. Potrivit lui, unul dintre scopurile statului este acela de a avea „cele mai pașnice forțe din Europa”.
„Vrem pace și dacă asta vrem, trebuie să ne pregătim de război – iar pentru asta întărim armata poloneză, spre deosebire de cei care au guvernat până în 2015″, a subliniat la rândul său, ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak.
Polonia ocupă locul 5 în topul celor mai puternice armate din Europa
Potrivit clasamentului Global Firepower cu privire la forța militară în 2023, cele mai puternice armate din Europa, după cea a Rusiei, sunt Marea Britanie, Franța și Italia. Regatul Unit are avantajul forței aeriene. Franța îl are pe cel al distrugătoarelor navale. Italia deține 404 elicoptere și două portavioane. Polonia ocupă locul 5 însă își dorește poziția de lider.
„Polonia se află într-o stare de tranziție, a făcut comenzi pentru zeci de vehicule americane, germane și sud-coreene și și-a mărit cheltuielile pentru apărare la peste 3% din PIB”, menționează Frank Ledwidge, avocat și fost ofițer militar care a servit în Balcani, Irak și Afganistan.
În 2022, președintele Poloniei, stat membru NATO din 1999, a promulgat o lege importantă. Ea permite Guvernului să direcționeze 3% din Produsul Intern Brut (PIB) către sectorul Apărării în 2023, cu un procent în plus față de cota alocată de ceilalți membri ai Alianței.
Polonia folosește fondurile pentru achiziția masivă de echipament militar modern. Statul derulează și o amplă campanie de recrutare pentru următorii ani.
Guvernul de la Varșovia are în plan recrutarea a 150.000 de persoane în următorii zece ani. Asta va duce efectivele militare la un total de 300.000 de oameni până în 2035, mult peste media statelor europene.
Se plănuiește formearea a 6 noi divizii de blindate. Pentru comparație, state precum Franța și Germania au doar două.
Printre achizițiile semnificative se numără 1.000 de tancuri noi și 600 de piese de artilerie. Polonia vrea și 33 de tancuri noi M1 Abrams. Acestea din urmă sunt doar o mică parte din comanda de 4,5 miliarde de euro pentru 250 de bucăți, potrivit Spot Media.