Trebuie să ne pregătim pentru sfârşitul Belgiei, a avertizat vicepremierul belgian Laurette Onkelinx, într-un interviu publicat duminică de ziarul ‘La Derniere Heure’, informează AFP.

În contextul în care Belgia, ţară care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, trece printr-o perioadă politică dificilă, fiind profund afectată de dezacordurile dintre valoni şi flamanzi survenite după alegerile legislative din iunie, socialista Laurette Onkelinx a afirmat că ‘politicienii trebuie să se pregătească’ pentru o asemenea perspectivă, pentru a nu fi luaţi prin suprindere.

Ea şi-a explicat alegaţiile pe baza scrisorilor pe care le primeşte şi care arată că un număr ‘enorm’ de persoane consideră posibilă o divizare a statului belgian.

‘Să sperăm, mai întâi, că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece, în cazul unei scindări, preţul cel mai mare îl va plăti partea cea mai fragilă a populaţiei’, a spus Laurette Onkelinx, care este ministru pentru probleme sociale şi al sănătăţii publice în guvernul belgian în exerciţiu.

‘Nu putem însă ignora faptul că, pentru o mare parte a populaţiei flamande, aceasta este o dorinţă’, a explicat politiciana, membră a Partidului Socialist Francofon condus de Elio Di Rupio, cel care, vineri, a renunţat oficial la negocierile cu separatiştii flamanzi pentru formarea unui guvern belgian.

Sâmbătă, regele Albert al II-lea a desemnat doi mediatori – preşedintele Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului – să încerce să relanseze negocierile în vederea formării unui guvern şi a depăşirii crizei politice prin care trece ţara. Primul este socialistul francofon Andre Flahaut, iar al doilea – flamandul din partidul separatist NV-A Danny Pieters, ambii reprezentând două dintre principalele partide ale celor două mari comunităţi lingvistice ale regatului.

SURSA: Agerpres